Știri

Responsabilitatea extinsă a producătorului în domeniul vehiculelor scoase din uz

Autoritățile continuă să promoveze instrumentul de responsabilitate extinsă a producătorului (REP) în domeniul gestionării deșeurilor. În acest sens, Cabinetul de miniștri a votat în ședința din 28 februarie curent proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea vehiculelor scoase din uz (VSU). Acesta va institui un cadru juridic de reglementare privind prevenirea formării de deșeuri provenite de la vehiculele scoase din uz, colectarea, reutilizarea, reciclarea și alte forme de valorificare a acestora, inclusiv a componentelor și materialelor obținute.

 

Astfel, producătorii vor fi obligați să asigure primirea de la consumător final a vehiculelor pe care le-au introdus pe piață atunci când acestea devin VSU și predarea lor către operatorii autorizați să desfășoare activități de tratare. Responsabilitățile de colectare a VSU vor putea fi realizate individual sau în bază de contract prin intermediul sistemului colectiv autorizat de către Agenția de Mediu.

 

Producătorii care desfășoară doar activități de colectare, vor fi obligați să încheie un contract cu cel puțin un operator autorizat pentru tratarea VSU colectate și pentru acoperirea diferențelor, în cazul în care costurile de tratare a acestora depășesc veniturile obținute din vânzarea pieselor reutilizabile și/sau a materiilor prime secundare rezultate din tratarea vehiculelor.

 

Regulamentul prevede că producătorii, care își onorează REP prin intermediul sistemelor colective, vor asigura existența și funcționarea a minimum unui punct de colectare în cel puțin 35% din raioane (distribuite pe tot teritoriul țării) și în toate centrele raionale cu peste 15 mii locuitori; a unui punct de colectare în fiecare oraș cu peste 100 mii de locuitori și 5 puncte de colectare în mun. Chișinău, câte unul în fiecare sector. Pentru localitățile mai mici, colectarea a VSU se va efectua în cadrul campaniilor de colectare organizate semestrial. Prevederile vor fi puse în aplicare etapizat (până în anul 2025).

 

Producătorii, care predau VSU colectate operatorilor autorizați, au obligația să țină și să transmită Agenției de Mediu o evidență, care să includă informații privind tipul, numărul și greutatea VSU colectate, reciclate în țară sau transferați pentru tratare, valorificare și/sau reciclare în alte state.

 

Regulamentul va intra în vigoare la 12 luni după publicarea în Monitorul Oficial.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

1016 vizualizări

Data publicării:

28 Februarie /2023 10:30

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

Hotarare de Guvern | gestionarea deșeurilor | colectare | responsabilitatea producatorului

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon