
Știri
Se propun modificări la Codul fiscal ce vizează deducerea cheltuielilor în cadrul activității de întreprinzător
Spectrul cheltuielilor deductibile în cadrul activității de întreprinzător ar putea fi extinse. Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de modificare a Codului fiscal și a altor acte normative, ce au ca scop stabilirea unui cadrul legal mai clar și eficient pentru mediul de business.
Astfel, se propune oferirea dreptului la deducerea cheltuielilor în cazul în care angajatorul compensează cheltuielile de cazare în structurile de primire turistice rurale pe teritoriul Republicii Moldova suportate de salariați, limita acestora fiind plafonată în cuantumul de 50% din salariul mediu lunar pe economie, prognozat şi aprobat de Guvern pentru anul pentru care a fost acordat (completarea art.24 alin. (193)). După cum se menționează în nota de fundamentare, odată cu extinderea spectrului cheltuielilor deductibile, angajatorul va avea dreptul, în cadrul companiei, să acorde atât abonamente pentru utilizarea facilităților sportive, cât și să compenseze cheltuielile de cazare în structurile de primire turistice rurale. Totodată, acesta urmează să aleagă doar un tip de cheltuieli suportate în raport cu un salariat care urmează a fi permis la deduce în scopuri fiscale în peroada fiscală respectivă.
În același timp, se propune în redacție nouă alin. (26) din articolul 24, după cum urmează: „Se permite deducerea cheltuielilor suportate de angajator, în mărime ce nu depăşeşte valoarea de 2500 de lei lunar pentru fiecare copil al salariatului, pentru organizarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor sau pentru plățile efectuate, în folosul salariatului, în scopul compensării costurilor pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani”. Modificările sunt necesare în vederea ajustării și clarificării normelor date.
Modificările respective ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.
De asemenea, se propune completarea art. 20 din CF, ce stabilește sursele de venit neimpozabile (alin. d6), astfel încât în venitul brut să nu fie incluse și veniturile prevăzut la alin.191 și anume - cheltuielile suportate şi determinate de angajator pentru acordarea tichetelor de masă în mărimea prevăzută la art.4 alin.(1) din Legea nr.166/2017 cu privire la tichetele de masă, precum şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii aferente tichetelor de masă, în vederea concretizării tratamentului fiscal aplicat în raport cu tichetele de masă care se încadrează în limitele de 35 - 70 de lei. Conform proiectului, se propune ca aceste ajustări să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Menționăm că proiectul de lege respectiv a fost elaborat în baza solicitărilor recepționate de la reprezentanții mediului de afaceri, precum și de la contribuabili. Proiectul a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali, cu detalii despre alte modificări propuse vom reveni pe parcurs.
Instituții:
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
434 vizualizări
Data publicării:
21 Mai /2025 09:24
Catalogul tematic
Noutăți fiscale
Etichete:
cheltuieli deductibile
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.