Sectorul agrar

ANSA: asigurarea calității materialului săditor

Semințele și materialul săditor destinat comercializării trebuie să corespundă normelor și cerințelor de identitate și puritate a soiului, de calitate și de infestare a semințelor cu patogeni. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor propune pentru consultare publică  proiectul hotărârii de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind procedurile de eliberare a unor certificate, care va stabili termenul de valabilitate, precum şi modul de eliberare, retragere și/sau suspendare de către autoritate a:
 
  • certificatului de calitate a semințelor/buletinul de analiză a semințelor pentru uz intern;
  • certificatului de valoare biologică;
  • certificatului pentru materialul de înmulțire și cel săditor importat.
 
Potrivit analizei impactului de reglementare al proiectului, în prezent agentul economic este în drept să aleagă laboratorul (public sau privat) pentru a obține certificatele respective, fără a se preocupa de puterea juridică a acestor certificate. Având în vedere că în procesul de eliberare a certificatelor sunt implicate instituții atât din sistemul public, cât și cel privat, este și mai elocventă necesitatea aprobării acestor proceduri de către Guvern, pentru a fi transparente, accesibile, clare și fără loc de interpretare pentru toate părțile implicate în aceste procese.
 
Respectiv,  certificatul de calitate a semințelor și a materialului săditor se va elibera pentru loturile de semințe de culturi agricole care au fost produse conform schemelor de producere a semințelor, a căror calitate a fost verificată și corespunde normelor și cerințelor privind producerea, prelucrarea și plasarea pe piață a semințelor, elaborat în conformitate Legea nr. 68/2013 despre semințe.
 
Potrivit proiectului Regulamentului, termenul de valabilitate a certificatului va fi diferit, în funcție de cultură, de la patru luni pentru floarea soarelui și ierburi anuale și perene până la 12 luni în cazul porumbului, legumelor și bostănoaselor (semințe tratate).
 
Totodată, pentru semințele a căror calitate este testată numai la energia și facultatea germinativă sau pentru semințele care în rezultatul încercărilor de laborator, indicii de calitate nu corespund cerințelor de calitate în vigoare, se eliberează Buletinul de analiză a semințelor pentru uz intern.
 
În același timp, în cazul materialului săditor care a fost admis spre certificare în rezultatul inspecției în câmp, producătorul va solicita etichetele oficiale, iar după recoltarea materialului săditor – certificatul de valoare biologică. Acesta se eliberează de către inspectorul direcției teritoriale ANSA și/sau angajatul Laboratorului acreditat, după recepționarea dovezii plății taxei oficiale.
 
Certificatul de valoare biologică se completează în formularul numeric tipizat și se imprimă pe blanchete speciale remise de către oficiul central al autorității de certificare.
 
Atât agenţii economici înregistraţi de către ANSA care produc şi/sau comercializează material de înmulțire, cât şi agenţii economici care importă material săditor pentru necesităţi proprii, vor avea nevoie de certificatul pentru materialul de înmulțire și cel săditor, care se solicită în termen de 10 zile de la intrarea materialului în ţară.
 
Cererea de eliberare a certificatului pentru materialul de înmulțire și cel săditor importat va fi însoţită de copia certificatului de înregistrare la ANSA sau copia Certificatului de înregistrare a importatorului în cazul importului de material săditor pentru necesități proprii de plantare, precum și de copia contractului de vânzare – cumpărare, cu stipularea clară a cerințelor fată de calitatea materialului de înmulțire și a obligațiilor furnizorului sau o factură/invoice, în care să fie specificate acestea, de copia altor documente ce determină calitatea lotului materialului de înmulțire/săditor din țara de origine.
 
Potrivit datelor, anual de către ANSA sunt eliberate circa 8 mii de certificate din categoria celor menționate supra, dintre care 4,5% constituie certificate de valoare biologică, 20% – certificate de calitate, inclusiv pentru materialul de plantare importat și 75 % – buletine de analiză.
 
Documentul poate fi consultat până la 18 iunie curent.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

680 vizualizări

Data publicării:

10 Iunie /2021 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

seminte | calitatea | ANSA | certificat | proiect hotarire guvern | monitorul.fisc. md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon