Sectorul agrar

ANSA va continua eliberarea certificatelor pentru semințe și material săditor

Agenții economici din domeniul agroalimentar se confruntă cu lipsa procedurilor transparente şi clare de eliberare, retragere şi/sau suspendare a certificatului de calitate a seminţelor/buletinul de analiza a seminţelor pentru uz intern, a certificatului de valoare biologică, precum şi a certificatului pentru materialul de înmulţire şi cel săditor importat (Certificat). În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat proiectul hotărârii de Guvern privind procedurile de eliberare a unor certificate de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, care stabileşte termenul de valabilitate, precum şi modul de eliberare, retragere şi/sau suspendare a certificatelor. Documentul este inclus pe agenda ședinței secretarilor generali de astăzi, 21 septembrie.



Astfel, certificatele se vor elibera de ANSA, iar raportul de încercări va fi eliberat de către un laborator acreditat, la solicitarea agentului economic.



Potrivit documentului, după prelucrare, seminţele culturilor de câmp destinate comercializării pe piaţa internă sunt ambalate şi etichetate conform prevederilor Legii nr. 68/2013 despre seminţe, iar cele destinate comercializării pe piaţa externă – conform cerinţelor schemelor semincere OECD cu eliberarea certificatului de varietate. Eticheta oficială a seminţelor si a materialului săditor va conţine indicații cu referire la anul si luna închiderii oficiale a ambalajului;  numărul de identificare unic al lotului; specia; tipul; denumirea soiului; categoria biologică; ţara producătoare; greutatea netă sau brută a ambalajului; pentru soiurile hibride: menţiunea „hibrizi, clonă, linie după caz”; seminţe tratate (denumire); producătorul și instituţia/laboratorul ce va elibera eticheta.



Certificatul de calitate a seminţelor şi a materialului săditor se eliberează pentru loturile de seminţe de culturi agricole care au fost produse conform schemelor de producere a seminţelor, a căror calitate a fost verificată şi corespunde normelor şi cerinţelor privind producerea, prelucrarea şi plasarea pe piaţă a seminţelor.



Termenul de valabilitate a Certificatului pentru seminţe şi materialul săditor este diferit, în funcție de cultură, de la 4 luni (culturile cerealiere și leguminoase, floarea soarelui, porumb şi ierburi anuale şi perene) până la 12 luni (porumb (seminţe tratate), legume (seminţe tratate) şi bostănoase (seminţe tratate)).



În cazul materialului săditor care a fost admis spre certificare în rezultatul inspecţiei în câmp, producătorul va solicita etichetele oficiale, iar după recoltarea materialului săditor – certificatul de valoare biologică.  Etichetele pentru materialul săditor se vor solicita prin depunerea, la sediul subdiviziunilor teritoriale ale ANSA sau expedierea în formă scanată prin poşta electronică, a unei cereri/declaraţii de certificare, prin care producătorul solicită eliberarea etichetelor pentru materialul săditor.



În același timp, agenţii economici înregistraţi de către ANSA care produc şi/sau comercializează material de înmulţire, cât şi agenţii economici care importă material săditor pentru necesităţi proprii, vor solicita eliberarea Certificatului pentru materialul de înmulţire şi cel săditor în termen de 10 zile de la intrarea materialului în ţară.



Potrivit datelor, ANSA eliberează anual circa 8 mii de certificate, dintre care 4,5% constituie certificate de valoare biologică, 20% – certificate de calitate, inclusiv pentru materialul de plantare importat şi circa 75% – buletine de analiză.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA)

1010 vizualizări

Data publicării:

21 Septembrie /2021 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

certificat

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon