Sectorul agrar
Legea horticulturii: 10 principii pentru eficiența sectorului
Printre cele 10 principii ce urmează a fi puse la baza dezvotării sectorului se regăsesc independența de importuri; integrarea și accesul la piața internațională; inofensivitatea produselor;
securitatea alimentară etc.
Autoritățile preconizează efectuarea odată la 10 ani a recensămțntului general agricol care va include toate exploatațiile agricole cu orice formă de organizare juridică, inclusiv gospodăriile auxiliare ale familiilor, membrii cărora sunt deţinători de terenuri agricole, întovărăşirile pomicole, loturile pomicole şi legumicole.
Potrivit proiectului, va fi reglementată înființarea și scoaterea din circuit a plantațiilor pomicole, fiind propusă zonarea pomiculturii (delimitarea zonelor şi actualizarea lucrărilor de zonare şi microzonare a speciilor pomicole se efectuează de către instituțiile de cercetări științifice în domeniul horticol, de comun cu alte institute publice din domeniu). Astfel, producătorilor urmează a fi propuse recomandări, în funcție de condițiile pedo-climaterice și pentru realizarea producției de calitate superioară, la bază cărora vor fi puse condițiile climatice și pedologice, amplasareaa geografică, tradițiile locale, dar și de tendințele piețelor.
Proiectul conține cerințe pentru materialul săditor pomicol, de arbuști fructiferi și căpșun (autohton și de import), precum și pentru producătorii acestora, face referire la stabilirea duratei de funcționare a plantaţiilor pomicole şi bacifere, stabilind că casarea și defrișarea plantațiilor este efectuată în modul determinat de Guvern.
Totodată, în document se regăsesc și măsurile de stimulare a dezvoltării sectorului pomicol, legumicol, a plantelor aromatice, medicinale, condimentare și ciupercilor, cerințele de punere a acestora pe piață (atât în stare proaspătă cât și procesate) etc.
Autorii preconizează că, la data intrării în vigoare a prevederilor noii legi, va fi abrogată Legea nr.728/1996 cu privire la pomicultură.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1130 vizualizări
Data publicării:
25 Ianuarie /2022 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
horticultura | proiect de lege | consultari publice
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.