Știri

SI EMRU: informații integrate despre personalul din autoritățile publice

Toate informațiile privind resursele umane ale administrației publice vor fi stocate în sistemul informațional de evidență și management al resurselor umane din autoritățile publice (SI EMRU).

 

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 26 martie curent proiectul cu privire la aprobarea Conceptului Sistemului informațional de evidență și management al resurselor umane din autoritățile publice.

 

SI EMRU va unifica toate informațiile privind funcțiile publice și funcționarii publici, gestionarea resurselor umane și procesele administrative asociate, asigurând o bază de date unică și integrată. Aceasta va permite o monitorizare mai eficientă a personalului, o digitalizare a procedurilor de personal și o gestionare optimă a funcției publice.

 

Conform proiectului, SI EMRU va asigura înregistrarea și prelucrarea informațiilor relevante privind activitățile de administrare a resurselor umane în cadrul autorităților publice; actualizarea și gestionarea datelor în corelare cu alte sisteme informaționale de stat, precum Registrul de stat al populației, Registrul de stat al unităților de drept și alte sisteme informaționale relevante pentru managementul personalului; controlul informațional al datelor, prin utilizarea unor criterii predefinite și a mijloacelor specializate; formarea sistemului integrat de date la nivel național privind evidența și managementul resurselor umane din serviciul public etc.

 

Registratorii SI EMRU vor fi persoanele responsabile din cadrul subdiviziunilor resurse umane, după caz, funcționarul public cu atribuții în domeniul managementului resurselor umane din cadrul autorităților publice. În același timp, vor putea utiliza datele din SI EMRU: autoritățile publice, pentru administrarea personalului și raportare; Cancelaria de Stat, pentru monitorizarea și analiza situației privind funcția publică și personalul din cadrul serviciului public la nivel național și furnizarea de date agregate pentru fundamentarea deciziilor guvernamentale; autoritățile publice de audit și control, pentru verificarea legalității și corectitudinii activităților administrative, care pot accesa temporar datele doar în limitele atribuțiilor stabilite de lege și funcționarii publici și alte categorii de personal din serviciul public, pentru accesul la propriile date personale și profesionale.

 

Conform proiectului, Cancelaria de Stat, în calitate de posesor al Sistemului informațional va elabora Regulamentul resursei informaționale formate de Sistemul informațional de evidență și management al resurselor umane din autoritățile publice.

 

După cum se menționează în nota proiectului, la etapa actuală serviciul public din Republica Moldova nu dispune de un sistem informațional național funcțional privind gestionarea resurselor umane în serviciul public, care ar putea să ofere informații integrate privind personalul din autoritățile publice, precum și să prezinte un instrument de lucru pentru subdiviziunile de resurse umane și/sau funcționarii publici responsabili de administrarea personalului.

 

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

169 vizualizări

Data publicării:

26 Martie /2025 11:00

Catalogul tematic

Noutăți | Servicii electronice

Etichete:

management | digitalizare | resurse umane

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon