Știri

Vulnerabilitatea energetică: deduceri din venitul declarat și noi categorii de beneficiari

În Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a  compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 704/2022, au fost operate modificări, acestea fiind votate în ședința Executivului din 23 noiembrie.

 

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spataru, modificările se efectuează ca urmare a unui proces amplu de consultare cu furnizorii și alți actori implicați.

 

Astfel, ajustările prevăd că valoarea pensiei alimentare va fi dedusă din venitul declarat al familiei, iar la calcularea venitului lunar estimat în cazul gospodăriilor, despre care în sistemele informaționale de stat sunt incluse date anuale, acesta va reprezenta a 1/12 din venitul total pentru anul precedent. 

 

Totodată, mai mulți cetățeni au solicitat să intervină cu modificări în cererea depusă, deoarece au comis anumite erori. Respectiv, prin acest proiect am clarificat și procedura de operare a modificărilor în cererea de solicitare. Registratorii/solicitanții vor expedia o cerere în adresa Ministerului sau pe platforma compensatii.gov.md, iar după aprobarea acesteia consumatorii vor avea la dispoziție 5 zile pentru a efectua modificările, a adăugat ministrul.

 

O altă modificare prevede că, locurile de consum neînregistrate în sistem, pentru care în luna noiembrie va fi atribuită automat categoria vulnerabilitate energetică medie, în perioada decembrie 2022 – martie 2023 se va atribui deja categoria de vulnerabilitate scăzută.

 

Totodată, este stabilită includerea în lista persoanelor cu drept de a primi compensații la energie a consumatorilor casnici din cadrul întovărășirilor pomicole și a celor pentru care companiile de construcții îndeplinesc rolul de intermediar la decontări. 

 

Reiterăm, astăzi, 25 noiembrie 2022, este ultima zi de înregistrare pentru obținerea categoriei de vulnerabilitate energetică pentru luna noiembrie. Conform datelor oferite de ministrul Muncii și Protecției Sociale, până la acest moment pe platformă sunt înregistrate peste 700 mii de cereri, dintre care 40% sunt completate de registratorii autorizați.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Ministerul Muncii și Protecției Sociale | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1068 vizualizări

Data publicării:

25 Noiembrie /2022 07:58

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

consumatori | energie electrica | vulnerabilitatea

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon