
Știri
Exercitarea profesiei de avocat în Moldova: ce modificări se propun
Avocatul care a obținut calificarea profesională în unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană va putea exercita profesia de avocat și pe teritoriul Republicii Moldova atât permanent (în mod independent sau în asociere), cât și în mod ocazional (sub formă de prestare de servicii).
În cadrul ședinței recente a secretarilor generali a fost examinat proiectul de modificare a Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură. Astfel, această lege se propune a fi completată cu cu un capitol nou – XI, ce va reglementa exercitarea profesiei de avocat de către avocații din statele membre ale UE, ale spațiului economic European sau din Confederația Europeană.
În primul rând, modificările se referă la competența avocatului dintr-un stat membru de a desfăşura în Republica Moldova activitatea profesională sub titlul profesional corespunzător din statul respectiv. Astfel, acesta va putea exercita aceleași activități profesionale ca și avocatul care activează conform titlului profesional din Republica Moldova. Va putea, în special, să acorde consultanță juridică cu privire la dreptul statului în care a fost calificat, dreptul comunitar, dreptul internațional și dreptul Republicii Moldova, cu respectarea normelor de procedură aplicabile în fața instanțelor judecătorești și autorităților din Moldova.
În același timp, avocatul care profesează în țara noastră sub titlu profesional din statul membru de origine, nu va putea exercita pe teritoriul Republicii Moldova activitățile profesionale care prin lege sunt atribuite altor profesii conexe justiției (spre exemplu notari, administratori autorizați, executori judecătorești), indiferent dacă în statul în care a obținut calificarea în profesia de avocat dispune de aceste competențe. De asemenea, avocatul care profesează în Moldova sub titlu profesional din statul membru de origine, poate acorda genurile de asistență juridică calificată prevăzute la art. 8 alin. (1), lit. c), e) și f) din Legea nr. 1260/2002 doar în colaborare cu un avocat licențiat în Republica Moldova cu drept de exercitare a profesiei.
De asemenea, propunerile vizează și răspunderea avocatului dintr-un stat membru care desfăşoară activitatea profesională în Republica Moldova sub titlul profesional corespunzător din statul membru. Potrivit proiectului, avocatul se va supune acelorași reguli de conduită profesională prevăzute pentru avocații licențiați în Moldova, stabilite în Statutul profesiei de avocat și în Codul deontologic al avocatului din RM, indiferent de normele profesionale și deontologice care i se aplică în statul membru de origine. În acest caz, Uniunea Avocaților din Republica Moldova va informa baroul sau altă autoritate competentă din statul membru de origine, în cel mai scurt timp până la inițierea unei proceduri disciplinare împotriva unui avocat, care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine.
Astfel, pentru a exercita profesia de avocat permanent pe teritoriul Republicii Moldova avocații vor putea opta pentru unul din următoarele scenarii propuse prin proiectul legii aliniat la directivele a căror transpunere se urmărește:
1.Cu titlu de regulă generală, avocații vor putea solicita recunoașterea diplomei la Uniunea Avocaților și, la alegere, vor susține un examen de verificare a cunoștințelor sau vor efectua un stagiu profesional în dreptul Republicii Moldova timp de 3 ani.
2. Desfășurarea activității profesionale pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, avocatul care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine și care își desfășoară activitatea efectiv și neîntrerupt, pe o perioadă de cel puțin trei ani în țara noastră, în domeniul dreptului Republicii Moldova și dreptului Uniunii Europene va putea solicita admiterea în profesia de avocat în Moldova. În acest scop, avocatul este obligat să ofere Comisiei de licențiere toate informațiile și documentele utile, în special despre numărul și natura cauzelor în care a participat la acordarea asistenței juridice, pentru a proba activitatea efectivă și neîntrerupte pe teritoriul RM.
3. Admiterea în profesia de avocat în condițiile unei activități profesionale reduse în domeniul dreptului în Republica Moldova. Avocatul care profesează sub titlul profesional din statul membru de origine și care a desfășurat în mod efectiv și neîntrerupt o activitate profesională în Republica Moldova pe o perioadă de cel puțin 3 ani, dar pentru o perioadă mai scurtă în domeniul dreptului Republicii Moldova va putea fi admis în profesia de avocat dacă demonstrează capacitatea sa de exercita profesia de avocat în Moldova.
În același timp, dacă avocatul va dori să profeseze în Republica Moldova în mod ocazional/temporar va avea dreptul să desfăşoare activităţi profesionale sub forma prestării de servicii de asistență juridică calificată prevăzute la articolul 8 alin. (1) lit. a) și b) din Legea nr. 1260/2002. Pentru activitatea de prestare de servicii va fi necesară înscrierea în registrul special ținut conform articolului 6 alin. (2) din Legea nr. 1260/2002. Totodată, avocatul în acest caz va trebui să demonstreze Uniunii Avocaţilor din Republica Moldova că deține dreptul de a profesa în calitate de avocat în statul membru de origine. La fel, avocatul va trebui să respecte condiţiile şi regulile de conduită profesională ale statului membru de origine, precum şi legislaţia din Republica Moldova privind profesia de avocat.
Vă recomandăm să consultați mai multe articole ce vizează sectorul justiției AICI.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
297 vizualizări
Data publicării:
08 Mai /2025 07:55
Catalogul tematic
Avocat | Contract prestări servicii | Noutăți
Etichete:
contract prestari servicii | activitate profesionala | RM-UE | Avocat
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.