Știri

Înregistrarea drepturilor în Registrul bunurilor imobile la cererea notarilor, online

Începând cu data de 27 mai 2024, înregistrarea drepturilor în Registrul bunurilor imobile este online. Serviciul este disponibil în regim de pilotare în Chișinău, Orhei și Criuleni, iar ulterior va fi extins pe întreg teritoriul țării, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

 

Astfel, la etapa inițială, certificatele vor putea fi comandate online de către notari pentru bunurile imobile situate cele trei orașe, ulterior serviciul va fi disponibil pentru locuitorii de pe întreg teritoriul țării.

 

Pentru a beneficia de acest serviciu, notarul va solicita, în numele titularului de drept, înregistrarea drepturilor în Registrul bunurilor imobile a Republicii Moldova, prin depunerea unei cereri online pe Platforma de dezvoltare a serviciilor electronice (PDSE), anexând actele juridice necesare semnate cu semnătura electronică calificată.

 

În rezultatul înregistrării dreptului de titular în Registrul bunurilor imobile, atât notarul, cât și titularul de drept, vor primi instant, în cabinetul virtual MCabinet, confirmarea înregistrării, reprezentată prin documentul digital – Certificat privind înscrierile în registrul bunurilor imobile. La fel, Certificatul va putea fi recepționat și pe suport de hârtie la sediul Centrului multifuncțional al Agenției Servicii Publice (ASP) selectat de beneficiar, precum și cu livrare, prin intermediul serviciul guvernamental de livrare MDelivery, la adresa indicată de solicitant. Achitarea tarifelor pentru prestarea serviciilor respective se realizează doar prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice MPay.

 

Serviciul de  înregistrare a drepturilor în Registrul bunurilor imobile la cererea notarilor afost posibil ca urmare a digitalizării acestui serviciu de către Instituția Publică „Cadastrul Bunurilor Imobile”, de comun cu Instituția Publică „Agenția de Guvernare Electronică” și Camera Notarială.

 

Lansarea serviciului face parte din eforturile autorităților pentru asigurarea executării prevederilor art. 30 din Legea cadastrului bunurilor imobile nr. 1543/1998 și atingerea obiectivului Guvern 100% digital. Lista serviciilor de înregistrare a drepturilor în registrul bunurilor imobile și tarifele la acestea sunt aprobate prin Hotărârea Guvernului  nr.966/2020 și poate fi consultată pe Portalul Serviciilor Publice – servicii.gov.md.

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

457 vizualizări

Data publicării:

30 Mai /2024 08:00

Catalogul tematic

Servicii electronice | Noutăți

Etichete:

online | Accesul Activ la Registrul Bunurilor Imobile | înregistrarea

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon