Știri

Interdicțiile definitive și temporare de construire: cauzele și modul de stabilire

 

Interdicțiile definitive de construire se vor stabili prin documentația de amenajare a teritoriului sau de urbanism din următoarele cauze: existența inundațiilor și alunecărilor de teren; deformarea terenurilor cauzată de surpări; risc de contaminare radioactivă, chimică sau biologică; pericol de deflagrație; pericol de incendiu; risc de depășire a nivelului admisibil de zgomot; prezența peisajelor cu caracteristici naturale deosebite cu potențial de valorificare; pentru terenurile fondului apelor și cele adiacente acestora în condițiile legislației de mediu; zonă cu risc seismic asociat și cu alte tipuri de calamități naturale; prezența siturilor arheologice cu valoare excepțională; existența zăcămintelor de substanțe minerale utile. Interdicția definitivă va putea fi înlăturată numai prin studiu de fezabilitate, întocmit cu respectarea legislației.

 

Vineri, 9 august, în Monitorul oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 513 din 17 iulie 2024 cu privite la aprobarea Regulamentului privind procedura stabilirii interdicțiilor definitive și a interdicțiilor temporare de construire (Regulament), elaborat de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în temeiul prevederilor Codului urbanismului și construcțiilor, în scopul reglementării cauzelor și modului de stabilire a interdicțiilor menționate supra prin documentația de amenajare a teritoriului și de urbanism.

 

Totodată, actul normativ, odată cu intrarea în vigoare – la data de 30 ianuarie 2025, va reglementa procedura de exercitare unitară a controlului statului privind modul în care se respectă prevederile legislației în vigoare la stabilirea interdicțiilor temporare și definitive de construire la etapa de elaborare, avizare și aprobare a documentației de urbanism.

 

Conform Regulamentului, prevederile acestuia vor fi executorii pentru toți subiecții implicați în emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire, conceperea și proiectarea construcțiilor, executarea, utilizarea și post utilizarea construcțiilor, producerea și furnizarea materialelor și articolelor pentru construcții. Noile prevederi urmează a fi aplicate de către autoritățile publice competente de elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism, inclusiv de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (Inspectorat).

 

Se prevede că interdicțiile temporare vor putea fi stabilite în condițiile necesității elaborării unor anumite tipuri de documentație de urbanism în vederea stabilirii regulilor de construire pentru zonele respective, avizate de autoritățile competente prevăzute în Codul urbanismului și constricțiilor responsabile și aprobate de consiliul local. Interdicția temporară va putea fi prelungită cel mult o dată din aceeași cauză, pentru un termeni de 3 ani după care interdicția își va înceta acțiunea.

 

Regulamentul mai stabilește că în procesul de identificare a zonelor funcționale în documentația de amenajare a teritoriului și de urbanism se vor lua în considerare restricțiile pentru activitățile urbanistice, condiționate de regimul de reglementare a următoarelor zone: protejate (monumente, ansambluri, situri, inclusiv arheologice); de protecție a monumentelor, a ariilor protejate naturale, a apelor și fâșiilor riverane de protecție, a obiectelor cu regim special; minereurilor; cu interdicții de construire dictate de riscuri naturale sau tehnogene (seism, alunecări de teren, inundații, soluri tasabile etc.); fâșia de protecție a frontierei de stat, a rețelelor de gaze naturale, drumurilor.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

210 vizualizări

Data publicării:

13 August /2024 08:00

Catalogul tematic

Noutăți fiscale

Etichete:

regulament | elaborarea proiectului | stabilire | interdictie

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon