Monitorul SFS

SFS: conformarea contribuabililor care au desfășurat activitate în baza patentei de întreprinzător

Serviciul Fiscal de Stat informează că a întreprins, în perioada lunilor mai-decembrie 2023, măsuri de conformare voluntară față de contribuabilii care practică activitate de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor, manifestate prin acțiuni de informare în piețele din țară.

 

În cadrul acțiunilor de informare, funcționarii fiscali au efectuat:

•  297 vizite în piețele din toată țara, inclusiv în zilele de odihnă;

•    au remis scrisori informative în adresa a 4 944 titulari de patentă, privind informarea despre modificările efectuate în Legea nr. 93/1998;

•   au remis scrisori în adresa a 179 administratori de piețe locale, cu solicitarea promovării în rândul deținătorilor de patente, ce activează în cadrul piețelor gestionate, a posibilității continuării desfășurării legale a activității de comerț prin intermediul activității independente;

•     au organizat seminare de instruire cu privire la înregistrarea activității independente, atât în incinta Direcțiilor deservire fiscală, cât și pe teritoriul piețelor.

 

Suplimentar, la finalul lunii octombrie 2023 a fost desfășurată o campanie de informare a comercianților, prin efectuarea ieșirilor în piețele din țară, unde persoanele fizice și agenții economici practică activități de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, inclusiv a produselor alimentare și a mărfurilor ușor alterabile și au fost înmânate pliante informative comercianților, inclusiv persoane fizice și persoane juridice.

 

De asemenea, SFS a organizat multiple acțiuni de informare cu privire la noile prevederi și modul de înregistrare ca activitate independentă fără a constitui o formă organizatorică-juridică a activității de antreprenoriat, cât și despre eschivarea de la onorarea obligațiilor fiscale ce constituie o încălcare nu doar din punct de vedere al normelor legale, ci și a celor morale, și este pasibilă sancționării, conform prevederilor Codului fiscal, Codului contravențional și Codului penal.

 

Totodată, nu toate persoanele fizice, care anterior au desfășurat activitate în baza patentei de întreprinzător, s-au conformat prevederilor legislației, neînregistrând activitate independentă sau alte forme organizatorică-juridică.

 

În consecință, SFS își rezervă dreptul de aplicare a măsurilor de conformare forțată începând cu data de 22 ianuarie 2024 față de foști deținători de patente de întreprinzător, care nu au înregistrat activitatea în formă organizatorică-juridică și nu s-au conformat prevederilor legislației, prin prisma controlului fiscal prin metoda verificării operative. În scopul evitării situațiilor de sancționare, SFS încurajează toți contribuabilii să se conformeze benevol prevederilor legislației fiscale, prin onorarea tuturor obligațiilor față de buget.

 

SFS reamintește că începând cu 01 iulie 2023, activitatea de comerț cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane și din autovehicule, precum și comerțul cu produse alimentare și mărfuri ușor alterabile autohtone, cu condiția respectării cerințelor sanitar-epidemiologice privind depozitarea, păstrarea și comercializarea lor, nu mai este admisă în baza patentei de întreprinzător, urmare a intrării în vigoare a modificărilor corespunzătoare efectuate în Legea nr. 93/1998 cu privire la patenta de întreprinzător.

 

 

Instituții:

Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

514 vizualizări

Data publicării:

19 Ianuarie /2024 09:56

Catalogul tematic

Patenta de întreprinzător

Etichete:

patenta de întreprinzător | conformare fiscală

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon