Știri

Accesul companiilor locale la piețele de capital externe va fi facilitat

Guvernul, în cadrul ședinței din 8 iulie curent, a aprobat proiectul înaintat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, care conține un set de măsuri ce au drept scop facilitarea accesului antreprenorilor locali la piețe de capital externe, aplicarea cărora va asigura, în opinia autorului, alinierea la piețele de capital și bursele de valori internaționale și va contribui la dezvoltarea economică a Moldovei prin crearea unui mediu de afaceri mai competitiv.

 

Astfel, proiectul pentru modificarea unor acte normative (Legea privind piața de capital nr.171/2012, Legea privind societățile pe acțiuni nr.1134/1997, Legea nr.121/2007 privind administrarea și deetatizarea proprietății publice, Legea nr. 234/2016 cu privire la Depozitarul central unic al valorilor mobiliare etc.), prevede eliminarea barierelor legislative pentru investitori și companiile locale în accesarea unei piețe de capital străine care se va realiza prin armonizarea cu standardele și reglementările internaționale – preponderant europene.

 

Acest proces, în opinia autorilor, este important pentru a permite societăților locale listarea pe bursele de valori străine. Astfel, companiile din Moldova vor putea atrage investitori regionali (europeni) și internaționali și accesa capitalul necesar pentru extindere, investiții și dezvoltare.

 

Totodată, aplicarea noilor prevederi va oferi investitorilor mai multă credibilitate și încredere în companiile moldovenești, din considerentul că listarea pe bursele de valori externe, în special europene, care sunt supravegheate și reglementate conform unor norme stricte, va transmite un semnal pozitiv investitorilor cu privire la transparență, guvernanță corporativă și respectarea standardelor internaționale de către subiecții din RM.

 

Conform proiectului, în termen de cel mult 6 luni de la data intrării în vigoare a noilor prevederi, Comisia Națională a Pieței Financiare urmează să aprobe reglementările necesare privind eliberarea permiselor pentru circulația valorilor mobiliare în afara țării.

 

Conform notei proiectului, implementarea proiectului nu implică cheltuieli din bugetul public național. Dimpotrivă, se pot aștepta venituri la BPN datorită finalităților și rezultatelor scontate de la implementarea noilor instrumente, inclusiv prin creșterea numărului de investitori rezidenți și nerezidenți și a valorii investițiilor în diverse domenii ale activității economice și majorării cifrei de afaceri a întreprinderilor care vor avea acces la piețele de capital externe.

 

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

496 vizualizări

Data publicării:

09 Iulie /2024 08:00

Catalogul tematic

Export de servicii | Noutăți fiscale

Etichete:

acces | facilitarea comerțulei | piata de capital

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon