Știri
Achitarea CAS ca condiție pentru plata indemnizației paternale
Perioada, în care tații își pot lua concediul de paternitate de 2 săptămâni cu salariul integral achitat, ar putea fi extinsă de la 56 de zile, după cum prevăd normele în vigoare, până la o perioadă de 12 luni.
Cabinetul de miniștri susține parțial inițiativa legislativă de modificare a unor acte normative (Codul muncii, Legea nr. 289/2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale), prin care se propun măsuri suplimentare ce au ca scop reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie.
Astfel, autorii propun suplinirea Codului muncii cu un prevederi ce ar permite amânarea sau extinderea concediului paternal în cazul aflării salariatului în concediul medical, cu condiția ca perioada de amânare/ extindere să nu depășească 12 luni de la nașterea copilului.
De asemenea, inițiativa prevede completarea Legii nr. 289/2004 cu un art. 181, ce va stabili că dreptul la indemnizație paternală (noțiunea de asemenea va fi inclusă în Legea prenotată) se acordă tatălui asigurat în sistemul public de asigurări sociale, angajat în baza contractului individual de muncă sau aflat în raport de serviciu în baza actului administrativ liber-profesionistului care practică activitate în domeniul justiției, pentru îngrijirea copilului, cu domiciliul sau reședința în RM.
Articolul propus va conține și condițiile de stabilire a indemnizației paternale pentru tatăl liber-profesionist care practică activitate în sectorul justiției, printre care este și achitarea taxei fixe a contribuțiilor de asigurări sociale.
În acest sens, Guvernul precizează că persoanele asigurate și liber-profesioniștii care practică activitate în sectorul justiției ar putea obține dreptul la indemnizație paternală doar dacă confirmă stagiul de cotizare, iar baza de calcul a indemnizației paternale constituie venitul mediu lunar asigurat realizat la toate unitățile în care desfășoară activități în ultimele 3 luni premergătoare lunii nașterii copilului, venit din care, la data stabilirii indemnizației, au fost calculate și plătite contribuții de asigurări sociale.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
681 vizualizări
Data publicării:
07 Iulie /2022 07:59
Catalogul tematic
Asigurare socială de stat | Noutăți
Etichete:
concediu paternal | asigurare sociala
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.