Știri

BNM a diminuat rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în cadrul ședinței din 11 mai 2023, a adoptat cu majoritatea voturilor diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10% anual, indicatorul fiind diminuat cu 4 puncte procentuale în raport cu decizia adoptată pe data de 20 martie anul curent.
 
 
Totodată, Comitetul executiv a stabilit ratele de dobândă la creditele overnight, la nivelul de 12% anual (diminuare cu 4 p.p.) și la depozitele overnight, la nivelul de 8 la sută anual (diminuare cu 4 p.p.).
 
 
Conform deciziei aprobate, se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul de 34% din baza de calcul; norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45 la sută din baza de calcul.
 
 
Informațiile macroeconomice recente confirmă, în mare parte, validitatea prognozelor anterioare ale BNM. Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară pe parcursul anului 2022 a dus la schimbarea trendului inflației. Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 (34,6%), procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1% în luna aprilie 2023.
 
 
Decizia curentă continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut.
 
 
BNM gestionează procesul inflaționist urmărind încetinirea descreșterii inflației prin stimularea cererii agregate, inclusiv prin încurajarea consumului, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste.
 
 
Regulatorul declară că va continua să urmărească procesul inflaționist, evaluând riscurile și incertitudinile asociate, iar deciziile ulterioare ale Comitetului executiv vor depinde de perspectivele actualizate ale prognozei inflației.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

426 vizualizări

Data publicării:

12 Mai /2023 08:15

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

politica monetară | rata de baza

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon