Știri

BNM a redus rata de bază

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se reduce de la 6% la 4,75% anual. Decizia de politică monetară a fost aprobată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 7 noiembrie 2023.

 

Totodată, au fost stabilite ratele de dobândă:
  a) la creditele overnight, la nivelul de 6,75%;

 b) la depozitele overnight, la nivelul de 2,75%.

 

Se diminuează și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în lei moldovenești 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 34,0% la nivelul de 33, 0% din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă începând cu perioada de aplicare a rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 45,0% la nivelul de 43, 0% din baza de calcul.

 

Aceste decizii continuă relaxarea politicii monetare începută la sfârșitul anului trecut. BNM urmărește stimularea creditării și susținerea cererii agregate interne, deopotrivă prin încurajarea consumului și a investițiilor, echilibrarea economiei naționale și ancorarea așteptărilor inflaționiste, având drept scop menținerea, pe termen mediu, a inflației în limita intervalului de variație a țintei. Prognoza curentă adeverește încă o dată tendințele dezinflaționiste prevăzute anterior, se menționează în comunicatul BNM.

 

 

 

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Banca Naţională a Moldovei

763 vizualizări

Data publicării:

08 Noiembrie /2023 08:08

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

rata de baza

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon