Știri

Buletine de identitate, permise de conducere și certificate de înmatriculare digitale

Necesitatea prezentării documentului ce confirmă achitare taxei pentru folosirea drumului, la efectuarea înmatriculării și la testarea tehnică a autovehiculului, ar putea fi exclusă, în cazul în care aceasta a fost efectuată prin MPay.

 

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi, 26 septembrie, un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea unor acte normative, ce se referă la stimularea dezvoltării și utilizării serviciilor electronice.

 

Astfel, ținând cont de prevederile Legii nr. 234/2021 cu privire la serviciile publice (art.14), conform cărora prestatorul de servicii publice nu poate solicita prezentarea confirmării achitării serviciilor, dacă acestea au fost efectuate prin MPay, se propune ajustarea prevederilor Codului fiscal (art. 340 alin. (4)), prin excluderea necesității de a prezenta documentul ce atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor la efectuarea înmatriculării și la testarea tehnică a autovehiculului.

 

De asemenea, se propune reglementarea posibilității de a depune online solicitarea de înmatriculare curentă a mijloacelor de transport (la înstrăinarea unui mijloc de transport supus anterior înregistrării), precum și livrarea prin intermediul MDelivery a certificatelor și plăcuțelor de înmatriculare.

 

O altă modificare vizează reglementarea posibilității de a depune de către creditorul ipotecar a cererii de radiere a ipotecii din registrul bunurilor imobile, la ghișeu sau prin intermediul unui serviciu electronic dedicat.

 

Prin acest proiect se mai propune reglementarea: buletinului de identitate digital, permisului de conducere digital, certificatului de înmatriculare digital, precum și depunerea de către notar a cererii de înregistrare a contractelor de vânzare-cumpărare și a altor documente conexe bunurilor imobile, fără necesitatea deplasării la Agenția Servicii Publice.

 

 Documentele în format digital vor fi generate și utilizate prin intermediul aplicației guvernamentale integrate a serviciilor electronice (EVO), ce urmează a fi lansată. Menționăm că Agenția de Guvernare Electronică lucrează la moment la dezvoltarea aplicației electronice, care se va baza pe aplicații mobile și va reprezenta punctul unic de interacțiune digital între sectorul public și persoanele fizice și juridice. Aplicațiile mobile vor fi lansate pe parcursul anului curent și vor asigura accesul utilizatorului la toate serviciile electronice în baza identității electronice personale.

 

După cum a menționat secretarul de stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Vadim Gumene, proiectul reprezintă continuarea logică a procesului de transformare digitală, care prevede reglementarea și extinderea utilizării instrumentelor digitale în interacțiunea cetățeanului cu sectorul public. Unul din obiective este de a revizui modul de interacțiune existentă între beneficiarii și prestatorii de servicii publice, cu mutarea accentelor de la interacțiunea tradițională pe suport de hârtie la cea a mijloacelor electronice, în vederea sporirii accesibilității serviciilor publice.

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

647 vizualizări

Data publicării:

26 Septembrie /2023 13:00

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

digitalizare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon