Știri
Bunurile supuse măsurilor restrictive internaționale: cum va putea fi solicitată acoperirea cheltuielilor
Serviciul Fiscal de Stat a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul Ordinului privind aprobarea Instrucțiunii privind stabilirea mecanismului de acoperire din partea statului a cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale.
Instrucțiunea este elaborată în conformitate cu art.33 din Legea nr.25/2016 privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale. Conform articolului menționat, persoanele fizice sau juridice, cu excepția subiecților restricțiilor, care dețin bunuri supuse măsurilor restrictive internaționale au dreptul să ceară acoperirea din partea statului a cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea acestora în scopul împiedicării deprecierii sau devalorizării. Cererea de acoperire a acestor cheltuieli se adresează Serviciului Fiscal de Stat, iar dreptul la compensație pentru cheltuielile de administrare începe din momentul înștiințării autorității competente. Modalitatea de punere în aplicare a prevederilor se stabilește prin ordin al directorului Serviciului Fiscal de Stat, astfel, în acest context, autoritatea fiscală a elaborat proiectul Instrucțiunii.
Subiecții care dispun de dreptul să solicite autorității fiscale acoperirea cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor sunt persoanele fizice sau juridice, care nu dețin calitate de subiect al restricțiilor și dețin bunuri supuse măsurilor restrictive internaționale.
Cererea de acoperire din partea statului a cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale se adresează Serviciului Fiscal de Stat prin poștă sau poștă electronică. Cererea urmează să conțină o serie de elemente obligatorii: numele/prenumele sau denumirea persoanei/cod fiscal; domiciliul sau sediul persoanei și adresa electronică dacă este posibilă comunicarea prin această modalitate; calculul detaliat al compensării solicitate și perioada pentru care se solicită această compensație; obiectul cererii și motivarea acesteia, cu anexarea documentelor confirmative (obligatoriu se va motiva faptul că, în cazul în care statul nu va acoperi cheltuielile aferente conservării și administrării bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale, acestea se vor deprecia sau devaloriza) și semnătura persoanei ori a reprezentantului său legal sau împuternicit, iar în cazul cererii depuse în formă electronică aceasta trebuie să corespundă cerințelor legale stabilite pentru un document electronic
Conform Instrucțiunii, SFS examinează cererea în termen de 30 de zile de la recepționare. În cazul în care apreciază că solicitantul întrunește condițiile necesare întru a putea beneficia de acoperirea din partea statului a cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale, va emite o decizie în acest sens. Dacă la examinarea acesteia, SFS depistează că veniturile rezultate din gestionarea bunului supus măsurilor restrictive internaționale sunt suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de conservarea și administrarea acestora poate refuza satisfacerea cererii depuse. Acoperirea din partea statului a cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale va fi realizat în limita bugetului aprobat pentru anul bugetar în care a fost înaintată cererea, la contul bancar indicat de către solicitant.
Persoana fizică sau juridică căreia i-a fost admisă cererea privind acoperirea cheltuielilor necesare pentru conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale, se obligă să folosească resursele financiare alocate doar în scopul împiedicării deprecierii sau devalorizării acestora. La solicitarea Serviciului Fiscal de Stat, solicitantul este obligat să prezinte informația privind modul de utilizare a resurselor financiare acordate de către stat privind conservarea și administrarea bunurilor supuse măsurilor restrictive internaționale.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
145 vizualizări
Data publicării:
27 Decembrie /2024 07:56
Catalogul tematic
Persoană juridică | Persoana fizică
Etichete:
masuri restrictive | persoana juridica | persoana fizică | consultari publice
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.