Știri

Ce modificări se propun la Codul vamal?

Licența pentru activitatea de broker vamal se eliberează dacă persoana îndeplinește cumulativ condițiile stabilite în art. 12, alin. (5) din Codul vamal, printre care condiția de nu fi comis încălcări sistematice ale legislației vamale și/sau fiscale care aduc prejudiciu bugetului de stat. Prin proiectul de lege de modificare a Codului fiscal și a altor acte normative, elaborat de Ministerul Finanțelor, la inițiativa inclusiv a mediului de business, se propune concretizarea valorii prejudiciului respectiv și anume - în mărimea de peste 50000 de lei.

 

Astfel, se propune reglementarea plafonului de la 50000 de lei pentru constatarea încalcărilor legislaţiei vamale şi/sau fiscale ca fiind încalcări care aduc prejudiciu bugetului de stat, norma respectivă fiind examinată la etapa de eliberare a licenței pentru activitatea a brokerului vamal. Astfel, una din cerințele obligatorie pentru eliberarea licenței a brokerului vamal va fi neadmiterea încălcărilor sistematice ale legislaţiei vamale şi/sau fiscale care aduc prejudiciu bugetului de stat în mărimea de peste 50 000 de lei.

 

Pe de altă parte, se propune ajustarea art.17 alin. (1) din Codul vamal, pentru a reglementa termenul mai restrâns pentru luarea de către Serviciul Vamal a deciziei referitoare la informația tarifară obligatorie (ITO), astfel încât, organul vamal va avea drept la prelungirea termenului pentru luarea deciziei, dar nu mai mult de 45 de zile. Pentru celelalte decizii, termenul maxim de prelungire rămâne 90 de zile.

 

O altă propunere se referă la executarea deciziilor Serviciului Vamal asupra cazurilor de contravenție vamală cu răspundere material. Astfel, dacă decizia organului vamal asupra cazului de contravenție vamală cu răspundere materială va fi contestată cu cerere prealabilă, aparatul central al Serviciului Vamal, la cererea persoanei afectate, va putea suspenda executarea acesteia până la finalizarea procedurii prealabile. După cum se precizează în nota de fundamentare a proiectului, modificarea respectivă are drept scop introducerea clarității privind durata suspendării executării deciziei vamale. Astfel, decizia Serviciului Vamal asupra cazului de contravenţie vamală cu răspundere materială va fi suspendată pâna la finalizarea procedurii prealabile pentru a nu prejudicia persoana.

 

Prevederile ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2026.

 

Menționăm că documentul prin care se propune modificările respective sunt la nivel de proiect. Cu detalii vom reveni.

 

Mai multe despre modificările prevăzute în proiect puteți consulta accesând următoarele linkuri:

·Extinderea livrărilor scutite de TVA: proiect de modificare al Codului fiscal

·Întocmirea şi prezentarea informației și dosarului privind prețurile de transfer: modificările propuse de MF se vor aplica începând cu perioada fiscală 2024

·Veniturile din VMS vor fi neimpozabile și pentru persoanele fizice nerezidente

·Se propun modificări la Codul fiscal ce vizează deducerea cheltuielilor în cadrul activității de întreprinzător

 

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Serviciul Vamal al Republicii Moldova | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

119 vizualizări

Data publicării:

23 Mai /2025 07:56

Catalogul tematic

Codul vamal | Noutăți fiscale

Etichete:

contraventie | brokeri | consultari publice | Codul vamal

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon