Știri
Ce prevede schema de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din ZEL?
Rezidenții din ZEL-uri vor putea beneficia de ajutor de stat acordat prin intermediul Schemei de ajutor de stat regional pentru întreprinderile din Zonele Economice Libere din Republica Moldova. Proiectul hotărârii cu privire la aprobarea Schemei de ajutor a fost lansat pentru consultări publice de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Documentul poate fi consultat până la 1 noiembrie curent.
Precizăm, zonele economice libere constituie părți ale teritoriului vamal al Republicii Moldova, separate din punct de vedere economic, strict delimitate pe tot perimetrul lor, în care pentru investitorii autohtoni și străini sunt permise, în regim preferențial, genuri ale activității de întreprinzător, în condițiile Legii nr. 440/2001.
Astfel, ajutorul va fi acordat întreprinderilor din ZEL care desfășoară activitățile prevăzute în Legea nr. 440/2001, la art. 6 alin (10): producţia industrială a mărfurilor cu excepţia alcoolului etilic și a producției alcoolice; sortarea, ambalarea, marcarea şi alte asemenea operaţiuni cu mărfurile tranzitate prin teritoriul vamal al Republicii Moldova; activitate comercială externă, dar și genuri auxiliare de activitate, cum ar fi serviciile comunale, de depozitare, de construcţii, de alimentaţie publică etc., necesare desfăşurării activităţilor menționate mai sus.
După cum se menționează în proiect, valoarea estimată totală a ajutorului de stat acordat în baza schemei este de 2,0 miliarde de lei, iar numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza acestei schemei este de maxim 200.
Măsura de sprijin acordată în cadrul Schemei constă în scutiri de plată a impozitului pe venit, în conformitate cu prevederile art. 49 din Codul fiscal. Echivalentul subvenției brute al ajutorului de stat regional este egal cu valoarea impozitului pe venit exceptat de la plată. În conformitate cu Schema de ajutor de stat, ajutorul de stat sub forma scutirilor la impozitul pe venitul rezidenților nu este oferit necondiționat rezidenților zonelor economice libere, dar în funcție de volumul investițiilor și respectând intensitatea specifică schemelor de ajutor de stat regional. Pentru stabilirea valorii intensității ajutorului de stat regional acordat fiecărui beneficiar, vor fi eligibile costuri cu investițiile în active corporale și necorporale, localizate în zonele economice libere din Republica Moldova și înregistrate în evidențele întreprinderii în perioada 28.12.1995 – 01.07.2024.
Vor putea beneficia de Schema de ajutor întreprinderile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții la data acordării ajutorului de stat: au încheiat un contract cu Administrația ZEL până la data de 31.12.2023 și au semnat actul adițional până la data de 31.12.2024; au realizat investiții și desfășoară activități economice în ZEL din Republica Moldova; nu activează în sectoarele de activitate excluse din Schemă (menționate în cap. II din proiect, cum ar fi: domeniul producției primare de produse pescărești și de acvacultură; domeniul producției primare de produse agricole, sectorul transporturilor și pentru infrastructurile conexe etc.; nu sunt întreprinderi în dificultate la momentul semnării actului additional; nu fac obiectul unui ordin de recuperare în urma unei decizii anterioare a Consiliului Concurenței și au îndeplinit obligațiile de plată a impozitelor, taxelor și contribuțiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat, în conformitate cu cadrul normativ.
Conform datelor, pe teritoriul Republicii Moldova activează 6 zone economice libere (zone ale antreprenorialului liber), care conform situației de la 31 decembrie 2023, raportau următorii indicatori economici: numărul rezidenților – 258; stocul de investiții realizate de către rezidenți – $ 586,1 mil.; numărul angajaților rezidenților – circa 16.000 persoane și valoarea totală a impozitelor și altor plăți obligatorii – 1105,2 mil. lei sau cu 27,8% mai mult comparativ cu anul 2022.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
272 vizualizări
Data publicării:
24 Octombrie /2024 08:00
Catalogul tematic
Impozitul pe venit | Noutăți
Etichete:
impozit pe venit | consultari publice | ajutor de stat | ZEL
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.