Sectorul agrar

CNAS: calcularea și achitarea contribuțiilor de asigurări sociale de către beneficiarii muncii zilierilor

La data de 15 iulie 2022, au intrat în vigoare modificările la Legea nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, aprobate prin Legea nr. 160/2022 pentru modificarea unor acte normative.

 

Potrivit acestora, pct.1.9 din Anexa nr.1 la Legea prenotată stabilește că, beneficiarii de lucrări din agricultură în calitate de plătitori de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat au obligația calculării, declarării și achitării contribuțiilor de asigurări sociale pentru persoanele fizice care exercită activităţi în calitate de zilieri în temeiul Legii nr.22/2018 privind exercitarea unei activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.8.

 

Declararea respectivelor contribuţii se efectuează cu utilizarea Dării de seamă Forma IPC21, care se prezintă lunar până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune. Respectiv, pentru luna noiembrie curent se prezintă până la data de 25 decembrie 2022.

 

Beneficiarii de lucrări achită contribuţiile de asigurări sociale de stat la bugetul asigurărilor sociale de stat la clasificaţia economică „121100 - Contribuţii de asigurări sociale de stat obligatorii virate de angajatori".

 

De asemenea, prin Legea nr. 160/2022 a fost modificat art. 9 alin. 2) din Legea nr.22/2018. Astfel, remunerația zilnică a zilierului nu poate fi mai mică decât cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real calculat pentru o zi de muncă cu durata de 8 ore, care, prin Hotărârea Guvernului nr. 142/2022 pentru modificarea pct. 1 din Hotărârea Guvernului nr. 165/2010 cu privire la cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real, a fost stabilit în mărime de 20,71 lei pe oră, sau 3500 lei lunar. Astfel, remunerația zilnică pentru o persoană care exercită activitate în calitate de zilier nu poate fi mai mică de 165,68 lei, care reprezintă suma minimă calculate,  ținând cont de prevederile prenotate  (20,71 lei) x 8 ore).

 

Beneficiarii de lucrări nu vor calcula, declara şi achita contribuţii de asigurări sociale pentru persoanele care au statut de pensionar, persoană cu dizabilităţi, precum şi pentru persoanele care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.8 din Anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999.

 

Totodată, în rezultatul analizei indicatorilor din Dările de seamă IPC21, prezentate de beneficiarii de lucrări din agricultură pentru lunile iulie – octombrie 2022, s-au constată cazuri în care au fost calculate şi declarate contribuţii de asigurări sociale de stat pentru persoanele care au calitatea de pensionar, de persoană cu  dizabilităţi, precum şi pentru persoanele care se regăsesc în categoria de plătitori prevăzuţi la pct. 1.1-1.8 din Anexa nr. 1 la Legea nr. 489/1999. La fel, în unele cazuri remuneraţia zilnică declarată pentru o persoană este mai mică decât suma minimă prevăzută de actele normative.

 

CNAS recomandă beneficiarilor de lucrări să se conformeze prevederilor legislaţiei şi atenţionează asupra faptului că, calcularea și declararea neconformă a contribuțiilor de asigurări sociale pentru zilierii, care exercită activități necalificate cu caracter ocazional, duce la neincluderea contribuțiilor în contul persoanei asigurate pentru stabilirea pensiilor și altor prestații de asigurări sociale.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova

783 vizualizări

Data publicării:

12 Decembrie /2022 07:55

Catalogul tematic

IPC21 | Noutăți | Asigurare socială de stat

Etichete:

IPC21 | beneficiari | Contribuţii de asigurări sociale | zilieri

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon