Știri
Conceptul Sistemului Informațional Integrat al Finanțelor Publice, aprobat
Sistemului Informațional Integrat al Finanțelor Publice (SIIFP) reprezintă totalitatea de resurse și tehnologii informaționale interdependente, de metode și de personal, destinată păstrării, prelucrării și furnizării de informație ce se referă la managementul finanțelor publice ale Republicii Moldova. Acesta este structurat în mai multe nivele, cu acces centralizat la resursele, aplicațiile și serviciile informaționale din cadrul Ministerului Finanțelor.
În cadrul ședinței Guvernului din 10 mai anul curent, cabinetul de miniștri a aprobat Conceptul SIIFP implementarea căruia va asigura o infrastructură informațională unificată în domeniul finanțelor publice ale RM, creată prin integrarea tuturor resurselor informaționale ale MF, într-un sistem informațional centralizat cu o configurație unificată și prin asigurarea unui acces sigur și fiabil la aplicațiile și resursele acestuia.
Totodată, sistemul urmărește introducerea unui mecanism modern de prelucrare a datelor și conexiune electronică a Ministerului Finanțelor cu Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Banca Națională a Moldovei și băncile comerciale.
De asemenea, SIIFP este un instrument de management financiar automatizat integrat pentru a spori eficacitatea și transparența gestionării resurselor publice prin centralizarea sistemului de gestionare a proceselor bugetului public național, și anume: planificarea, executarea, evidența contabilă, raportarea bugetară și financiară, monitorizarea datoriei sectorului public/datoriei de stat de stat și a procesului de achiziții publice, controlul intern managerial și auditul intern în sectorul public, precum și stocarea și analiza informației.
La sistem vor fi conectate subdiviziunile autorităților administrației publice centrale și locale, instituțiile bugetare și instituțiile publice la autogestiune. Conexiunea electronică cu alte autorități publice, pentru consumul de date din cadrul SIIFP, va avea loc exclusiv prin intermediul platformei de interoperabilitate (MConnect), în conformitate cu dispozițiile actelor normative în domeniul schimbului de date și al interoperabilității.
SIIFP din cadrul Ministerului Finanțelor are anumite funcții distincte și anume: pregătirea și aprobarea bugetului, gestionarea alocațiilor bugetare, gestionarea angajamentelor, gestionarea plăților și încasărilor, gestionarea fluxurilor de numerar, evidența contabilă și raportarea financiară, monitorizarea datoriei sectorului public/datoriei de stat și a procesului de achiziții publice, controlul intern managerial și auditul intern în sectorul public, precum și stocarea și analiza informației.
Prin înregistrarea informațiilor într-un sistem integrat care utilizează valori comune, utilizatorii SIIFP vor putea accesa sistemul și extrage informațiile specifice de care au nevoie pentru a îndeplini diferite funcții și sarcini, precum și posibilitatea de a genera rapoarte. Utilizatorii din cadrul Ministerului Finanțelor și cei din cadrul autorităților publice centrale, autorităților publice locale, instituții bugetare și publice la autogestiune vor avea acces la SIIFP, precum și vor beneficia de un program de date privind tranzacțiile în timp real și de o legătură electronică modernă, cu un schimb de date între aceștia.
Pentru Ministerul Finanțelor, alte ministere, agenții de stat și alte instituții bugetare, precum și pentru unitățile administrative teritoriale ale Republicii Moldova, în afară de procesele de afaceri enumerate mai sus, sistemul informațional va furniza și funcțiile de evidență contabilă și generarea rapoartelor trezoreriale.
Hotărârea Guvernului cu privire la aprobarea Conceptului va intra în vigoare la data publicării în MO.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
1426 vizualizări
Data publicării:
11 Mai /2023 08:00
Catalogul tematic
Servicii electronice
Etichete:
finante publice | sistem informaţional
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.