
Știri
Cum urmează a fi înregistrate fiduciile în Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare? Proiectul, elaborat de Ministerul Finanțelor
Potrivit Codului civil, fiducia este un raport juridic în care o parte (fiduciar) este obligată să devină titularul unei mase patrimoniale (masă patrimonială fiduciară), să o administreze și să dispună de ea, în conformitate cu condițiile care guvernează raportul, în folosul unui beneficiar sau pentru a promova un scop de utilitate publică.
Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Conceptului sistemului informațional „Registrul fiduciilor și construcțiilor juridice similare” (SI RF) și a Regulamentului „Registrului fiduciilor și construcțiilor juridice similare”, care poate fi consultat aici.
Precizăm că recent au fost aprobate modificări în Legea nr. 308/2017 cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului (prin Legea nr. 66/2023), fiind introduse prevederile prin care s-a pus în sarcina Serviciului Fiscal de Stat crearea, gestionarea şi actualizarea Registrului fiduciilor. Astfel, proiectul elaborat de MF are ca scop implementarea noilor prevederi.
Registrul reprezintă registrul de evidență a fiduciilor sau construcțiilor juridice similare care au fost constituite/înființate conform prevederilor cadrului normativ al Republicii Moldova, în temeiul contractelor de fiducie, declarațiilor unilaterale de constituire a fiduciei, fiduciilor constituite prin testament, iar în cazurile expres prevăzute de lege, constituite prin act administrativ sau hotărâre judecătorească.
Potrivit conceptului Regulamentului, furnizorii de date ale Registrului sunt persoanele fizice și juridice care dețin calitatea de fiduciar. Persoana juridică este obligată să desemneze o singură persoană fizică care va exercita permanent funcțiile sale.
După cum prevăd și noile norme ale Legii nr. 308/2017, posesorul și deținătorul SI RF este Serviciul Fiscal de Stat, care asigură condițiile juridice, financiare și organizatorice pentru crearea, administrarea, mentenanța și dezvoltarea SI RF, asigură integritatea datelor din registru, securitatea și protecția datelor, cât și asigură tuturor destinatarilor acces la datele din registru în conformitate cu legea și cu regulile de ținere a registrelor.
Registrul este ținut în formă electronică.
Pentru înregistrarea fiduciei, fiduciarul și/sau reprezentantul legal al acestuia va depune la SFS, în termen de 30 de zile calendaristice de la data constituirii/înființării fiduciei cererea privind înregistrarea fiduciei, la care va anexa Actul de identitate/identificare a fiduciarului sau copia autentificată a acestuia și Actul de constituire/înființare a fiduciei sau copia autentificată a acestuia. Cererea se depune pe suport de hârtie semnată olograf sau în format electronic semnată cu semnătură electronică calificată.
Datele din registrul fiduciilor au un caracter public, cu excepția datelor cu acces limitat din domeniul datelor cu caracter personal și a celor care asigură securitatea sistemului informațional, în privința cărora se aplică cadrul normativ ce reglementează domeniile respective.
După cum se menționează în nota proiectului, un aspect important este, că la înregistrarea fiduciilor, urmează a fi indicate informațiile privind beneficiarul efectiv al fiduciilor conform art.52 alin.(2) pct.3) din Legea nr. 308/2017.
În scopul implementării prevederilor ce vizează crearea Registrului, Ministerul Finanţelor va prevedea alocarea în Legea bugetului de stat pentru anul corespunzător a mijloacelor bugetare necesare pentru finanţarea centralizată a asigurării serviciilor de administrare tehnică și dezvoltare a Sistemului informațional „Registrul fiduciilor”.
Proiectul urmează a fi prezentat Guvernului.
Instituții:
Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova | Serviciul Fiscal de Stat | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
759 vizualizări
Data publicării:
30 Ianuarie /2025 08:00
Catalogul tematic
Noutăți
Etichete:
consultari publice | administrare fiduciară
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.