
Știri
Decontările în numerar: „anual” în anul curent se consideră perioada 1 aprilie - 31 decembrie 2025
Pentru anul 2025, sintagma „anual”, în sensul Legii nr.34/2024 privind efectuarea decontările în numerar, se consideră perioada 1 aprilie 2025-31 decembrie 2025. În Monitorul Oficial din 27 martie curent a fost publicată Legea nr.55 din 20 martie 2025 cu privire la modificarea unor acte normative. Precizăm, la 1 aprilie curent intră în vigoare Legea nr.34/2024, termenul de implementare a căreia fost transferat anterior de la 1 ianuarie 2025.
Tot la Legea nr. 34/2024 au fost operate modificări ce prevăd că persoanele juridice, reprezentanțele permanente și sucursalele persoanelor juridice nerezidentă, organizațiile necomerciale, persoanele fizice care desfășoară o activitate de întreprinzător și persoanele fizice care desfășoară o activitate profesională în sectorul justiției sau în domeniul sănătății (subiecții prevăzuți la art. 2 alin (1), lit. a-e)) vor avea dreptul se efectueze plăți în numerar în favoarea unei persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător în sumă ce nu depășește cumulative 200 mii lei anual în cazul vânzării produselor de fitotehnie și horticultură în formă naturală și de nu depășește cumulative suma de 300 mii lei anual în cazul producției zootehnice în formă naturală – în masă vie și sacrificată.
În același timp, prin legea publicată au fost operate modificări la art. 21 din Legea nr.62/2022 privind reglementarea valutară, astfel încât pe teritoriul Republicii Moldova se va admite efectuarea plăților şi transferurilor în valută străină între rezidenți în cazul operațiunilor între persoanele fizice rezidente ce țin de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, prevăzute la art. 5 alin. (3) și (4) din Legea nr. 34/20241. Aceste modificări urmează să asigure posibilitatea de efectuare a transferurilor și plăților în valută străină între persoanele fizice rezidente în cadrul operațiunilor de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, ținând cont și de reglementarea limitelor privind decontarea operațiunilor de plată în numerar ce vizează operațiunile respective, stabilite prin Legea nr. 34/2024, care vor intra în vigoare din 1 aprilie 2025. În acest caz, modificările sunt necesare ca urmare a realității economice și financiare din țară privind caracterul limitativ al plăților și transferurilor în valută străină între rezidenți persoane fizice în procesul de vânzare-cumpărare a bunurilor imobile, precum și a numărului sporit de solicitări din partea cetățenilor persoanelor fizice de a facilita posibilitatea efecutării acestor tipuri de tranzacții/operațiuni în vazlută străină între persoanele fizice pe teritoriul Republicii Moldova la vanzarea - procurarea bunurilor imobile (cu caracter ocazional).
Prevederile intră în vigoare la 1 aprilie curent.
Mai multe aspecte practice despre Legea nr.34/2024 pot fi consultate în articolele:
- Operațiunile de plăți și încasări în numerar. Noile reglementări
- Operațiunile de încasări și plăți în numerar: clarificări suplimentare (reieșind din prevederile legislației actuale și cele ce urmează să intre în vigoare din 1 aprilie 2025)
- Aspecte ce vizează limitarea numerarului
- Păstrarea și eliberarea numerarului în/din casieria întreprinderii
- Расчеты наличными: лимит и ответственность
__________________
1
(3) Persoanele specificate la art. 2 alin. (1) lit. f) au dreptul să efectueze achitarea în numerar:
a) a bunului imobil procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate;
b) a mijlocului de transport procurat doar dacă prețul acestuia, indicat în contractul de vânzare-cumpărare, nu depășește echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, inclusiv în situația în care achitarea se face în rate.
(4) În cazul în care prețul bunului imobil/al mijlocului de transport indicat în contractul de vânzare-cumpărare depășește echivalentul a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul bunului imobil și, respectiv, echivalentul a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate – în cazul mijlocului de transport, plata urmează să fie efectuată prin transfer bancar, cu excepția sumei de până la 200000 lei, care poate fi achitată în numerar.
Instituții:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
E-mail *
617 vizualizări
Data publicării:
27 Martie /2025 10:04
Catalogul tematic
Noutăți | Decontările în numerar | Persoana fizică
Etichete:
tranzactie | persoana fizică | decontari de numerar
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.