Știri

Din 1 iulie BNM preia unele atribuții de la CNPF

Competențele de reglementare a activității în domeniile asigurărilor, reasigurărilor, creditării nebancare sunt preluate, începând cu data de 1 iulie curent, de Banca Națională  a Moldovei (BNM), anunță instituția.

 

Mai exact, este vorba despre atribuțiile de licențiere, reglementare și supraveghere a activității asigurătorilor, reasigurătorilor, intermediarilor, a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). De asemenea, Banca Națională va supraveghea activitatea asociațiilor de economii și împrumut, a birourilor istoriilor de credit și a organizațiilor de creditare nebancară — atribuții exercitate până acum de CNPF. Obiectivele fundamentale ale supravegherii sunt protejarea drepturilor și intereselor beneficiarilor de servicii financiare și asigurarea stabilității sistemului de asigurare din Republica Moldova.

 

Cu această ocazie, BNM a decis să publice o serie de „întrebări-răspunsuri” care sunt destinate atât participanților acestor piețe, cât și clienților. În așa mod puteți afla informații suplimentare despre cum se preiau de fapt atribuțiile, care este data de la care BNM va deveni autoritatea de supraveghere a acestor domenii, ce se va întâmpla de la 1 iulie, dar și cum vor fi protejați consumatorii.

 

 

Mai multe informații puteți găsi aici:

Întrebări și răspunsuri despre transferul unor competențe de la Comisia Națională a Pieței Financiare la Banca Națională a Moldovei

Supraveghere creditare nebancară și asigurări.

 

Instituții:

Banca Naţională a Moldovei | Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

806 vizualizări

Data publicării:

03 Iulie /2023 11:02

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

noutati

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon