Știri

Achitarea în numerar pentru deșeurile de metale, plafonată

Legea nr. 90 din 7 aprilie 2022, prin care au fost operate modificări în art.6 din Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi, a fost publicată astăzi, 22 aprilie, în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare.
 
Noile prevederi extind drepturile întreprinderilor ce țin de efectuarea tranzacțiilor în numerar. Astfel, pe lângă permisul de încasare de la cetățeni a plăților în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei pentru fiecare tranzacție pentru bunurile sau serviciile comercializate, legislația prevede expres și dreptul de efectuare în raport cu persoanele fizice a plăților în numerar în sumă ce nu depășește 10000 de lei lunar pentru achiziționarea deșeurilor de metale feroase și neferoase pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Reamintim, în cadrul ședinței plenare ale Parlamentului din 7 aprilie în lectura a doua a fost aprobat proiectul de lege ce prevede suplinirea Titlului II al CF cu capitolul 104 ce reglementează regimul fiscal* al persoanelor fizice care desfășoară activități în domeniul comercializării deșeurilor de metale feroase și neferoase.

_________________________________________

*Capitolul 104
REGIMUL FISCAL AL PERSOANELOR FIZICE CARE DESFĂȘOARĂ ACTIVITĂȚI
ÎN DOMENIUL COMERCIALIZĂRII DEȘEURILOR DE METALE FEROASE ȘI NEFEROASE
 
Articolul 6920. Sfera aplicării
Prezentul regim fiscal se aplică doar activităților de comercializare de către persoanele fizice rezidente către agenții economici licențiați, a deșeurilor de metale feroase și neferoase, pe teritoriul Republicii Moldova.
 
Articolul 6921. Subiecții impunerii
(1) Subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care vând deșeuri de metale feroase și neferoase către agenții economici licențiați.
(2) Nomenclatorul de deșeuri de metale feroase și neferoase care pot fi colectate de subiecții impozabili se stabilește de Ministerul Mediului.
 
Articolul 6922. Metode de plată, evidență și aplicarea acestora
(1) Operațiunile de plată către subiectului impunerii se efectuează de către agentul economic licențiat în numerar sau prin transfer, iar plățile în numerar nu pot depăși valoarea totală de 10 mii lei pe o perioadă de o lună în relațiile cu un subiect al impunerii.
(3) Documentarea tranzacției între agentul economic licențiat și subiect se realizează conform modului stabilit de Ministerul Finanțelor.
 
Articolul 6923. Obiectul impunerii
Obiect al impunerii este venitul din vânzarea deșeurilor de metale feroase și neferoase către agentul economic licențiat.
Articolul 6924. Cota de impozit
(1) Cota impozitului pe venit constituie cota stabilită la art.15 litera a).
(2) Agentul economic licențiat care procură de la subiecții menționați la art.6921 deșeurile de metale feroase și neferoase reține final la sursa de plată impozitul stabilit de prezentul articol din plățile efectuate în folosul subiectului.
(3) Responsabilitatea pentru corectitudinea reținerii, raportării și achitării impozitului prevăzut de prezentul articol se pune în sarcina agentului economic licențiat care a achiziționat deșeurile feroase și neferoase de la subiect, fiind respectate prevederile art.92.
 
Articolul 6925. Evidența subiectului și controlul.
(1) Controlul executării prevederilor prezentului Capitol se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1207 vizualizări

Data publicării:

22 Aprilie /2022 09:40

Catalogul tematic

Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

achitare in numerar | deseuri | metale feroase și neferoase

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon