Știri

Achitarea taxei pentru folosirea drumurilor, debranșată de înregistrarea dreptului de proprietate asupra vehiculului

Subiecții impunerii cu taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova ar putea achita această taxă la data efectuării inspecției tehnice periodice anuale a vehiculului, dacă până la această dată taxa respectivă nu a fost achitată, iar inspecția tehnică periodică a vehiculului nu se va efectua fără achitarea taxei pentru anul curent.
 
Comisia securitate, apărare și ordine publică a oferit aviz pozitiv la proiectul de lege de modificare a unor acte normative, ce are ca scop modernizarea serviciilor publice și implementarea livrării pro active a unor servicii publice către cetățeni și mediul de afaceri.

 

Astfel, se propune modificarea art. 340 alin. 3 și 4 (cap. II) din Codul fiscal, ce reglementează perioada fiscală și termenele de achitare a taxei pentru folosirea drumurilor.

 

La momentul de față CF prevede că subiecţii impunerii achită taxa la data înmatriculării de stat a autovehiculului/ la data înmatriculării de stat curente a autovehiculului/ la data efectuării testării tehnice obligatorii anuale a autovehiculului, dacă până la această dată taxa nu a fost achitată.

 

În același timp, înmatricularea, precum și testarea tehnică obligatorie a autovehiculului fără prezentarea documentului de plată ce confirmă achitarea taxei pentru anul curent, nu se efectuează, Agenția Servicii Publice fiind obligată să solicite cetățenilor dovada achitării taxei și raportul de inspecție tehnică periodică, acțiuni, care, de fapt, țin de competența altor autorități.

 

Astfel, autorii propun excluderea prevederii ce interzice înmatricularea vehiculelor fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor. Prin urmare, la înmatricularea unui vehicul (transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare) solicitantul nu va mai fi obligat să prezinte raportul de inspecție tehnică periodică în care este inclusă și dovada achitării taxei pentru folosirea drumurilor. În acest context, autorii menționează că ASP, conform competențelor, asigură înregistrarea dreptului de proprietate, acțiune ce nu se referă la admiterea în circulație a vehiculelor.

 

Totodată, se propune substituirea sintagmei „testare tehnică obligatorie” cu sintagma „inspecție tehnică periodică”, dat fiind faptul că acestea sunt două noțiuni diferite: inspecția tehnică periodică este o activitate specializată după reguli fixe și la perioade de timp exacte, prin care se certifică îndeplinirea unor reguli minime de siguranță pentru un anumit autovehicul, pe când testarea tehnică presupune efectuarea unor teste (probe) a vehiculelor noi la etapa de certificare a acestora și se desfășoară în laboratoare specializate, unde vehiculele sunt supuse unei serii de probe de impact frontal, lateral sau de eficiență a sistemelor de siguranță activă.

 

Totodată, întreprinderile care efectuează inspecția tehnică periodică a autovehiculelor ar putea fi obligate să țină în mod electronic evidența autovehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice periodice.

 

Proiectul a fost elaborat de un grup de deputați cu suportul Agenției Servicii Publice și Agenției de Guvernare Electronică.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1344 vizualizări

Data publicării:

30 Martie /2022 07:56

Catalogul tematic

Taxele rutiere | Noutăți

Etichete:

taxa pentru folosirea drumurilor | proiect de lege | comisa parlamentara

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon