09
12 2021
300

Actul de identitate sau permisul de conducere?

Persoanele care dețin dreptul de a conduce vehicule înregistrat în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule ar putea conduce vehicule din categoria/subcategoria corespunzătoare indiferent de faptul dacă dețin asupra sa permisul de conducere, cu condiția deținerii unui act de identitate. Este important de menționat că această prevedere nu se va extinde asupra persoanelor care conduc vehicule în traficul internațional. Comisia protecția socială, sănătate și familie a votat pentru a fi prezentat în prima lectură proiectul de lege ce vizează modificarea Legii privind siguranța traficului rutier.
 
Potrivit notei proiectului, evidența centralizată a permiselor de conducere în Registrul de stat al conducătorilor de vehicule este o practică implementată de mai multe țări, printre care: Letonia, Marea Britanie, Norvegia, Finlanda, Olanda, Ucraina etc.

 

Proiectul mai prevede că persoanele care dețin permise de conducere eliberate de către autoritățile altor state, care își stabilesc domiciliul sau reședința pe teritoriul țării noastre, vor putea conduce vehicule pe drumurile publice din RM în baza permiselor străine pe parcursul a maximum 12 luni, după care vor fi obligate să dețină permis de conducere înregistrat în RM. Dacă vor depăși acest termen, conducătorii auto ar putea fi sancționați cu amendă de la 25 la 40 unități convenționale.

 

De asemenea, se propune ca solicitantul permisului sau conducătorul de autovehicul să susțină un singur test de sănătate privind realizarea de către aceștia a normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru a poseda dreptul de a conduce vehicule, fiind propusă excluderea testului psihofiziologic.

 

Proiectul a fost elaborat în contextul modernizării serviciilor publice prestate populației de Agenția Servicii Publice, prin reingineria și digitalizarea serviciului public „Eliberarea permisului de conducere”, inițiat în contextul realizării proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.