Știri
Ajutorul social. Drepturile beneficiarilor vor fi revizuite
Astfel, anual Guvernul va stabili cuantumul standard pentru venitul lunar minim garantat separat pentru copii și adulți, la stabilirea venitului lunar minim garantat al familiei pentru un adult, fiind utilizată următoarea scară de echivalență: În același timp, la stabilirea venitului lunar minim garantat al familiei pentru fiecare copil se vor utiliza indicatorii: Venitul lunar minim garantat se indexează în fiecare an, la data de 1 aprilie, coeficientul de indexare constituind rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată prin creșterea prețurilor de consum în luna decembrie a anului respectiv față de aceiași lună a anului premergător. De asemenea, se propune ca dreptul la ajutorul social să fie stabilit pentru o perioadă ce nu va depăşi 12 luni și nu pentru doi ani, așa cum stabilește legea în prezent, cu revizuirea la intervenirea oricărei schimbări care ar putea influența dreptul la ajutor social. Astfel, în cazul creșterii veniturilor salariale ale familiei cu până la 50% din venitul global mediul lunar al familiei utilizat la stabilirea dreptului, familia trebuie să raporteze modificările în termen de 6 luni din momentul intervenirii schimbărilor, cuantumul ajutorului social oferit urmând a fi revizuit. Autorul mai propune completarea legii cu un articol ce va reglementa stabilirea repetată a dreptului la ajutorul social. Cererea pentru a beneficia repetat de ajutorul sociale poate fi depusă cu 30 de zile mai înainte de expirarea termenului primar de a beneficia de ajutor. De asemenea, proiectul mai prevede creșterea numărului familiilor cu copii incluse în program, prin majorarea plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru salariații cu copii. Astfel, dreptul la ajutorul social/ajutorul pentru perioada rece a anului va fi acordat persoanelor care îngrijesc de un copil până la vârsta de 7 ani, la moment prevederea fiind aplicată în raport cu părinții care îngrijesc un copil până la 3 ani. Conform datelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în luna decembrie 2021 de ajutor social au beneficiat 37322 familii (83796 persoane). Cu detalii suplimentare vom reveni pe parcursul promovării proiectului.
„Acest articol aparține exclusiv P.P. „Monitorul fiscal FISC.md” și este protejat de Legea privind drepturile de autor.
Orice preluare a conținutului se face doar cu indicarea SURSEI și cu LINK ACTIV către pagina articolului”.
Autentificare
Autentificarea se poate efectua cu ajutorul adresei de E-mail sau a Login-ului
E-mail/Login *
Parola *
Contul de utilizator a fost creat cu succes. Pentru confirmarea înregistrării accesați linkul de confirmare expediat la e-mailul indicat în formularul de înregistrare, care este valabil până la 30 zile calendaristice
Adresează-ne o întrebare
Dorești să obții un răspuns rapid si complex sau să ne sugerezi tematica unui articol necesar procesului tău de lucru? Loghează-te, expediază întrebarea sau sugestia și primești răspunsul experților în cel mai scurt timp la adresa de e-mail sau în profilul tău de pe pagină.
E-mail *
Comanda serviciului prin telefon
Introduceți corect datele solicitate și în scurt timp veți fi contactat de un operator
Prenumele *
Numele *
E-mail *
Telefon *
Feedback
Pentru monitorizarea statutului de prelucrare a Feedbackului expediat, recomandăm inițial să parcurgeți procesul de autentificare pe portal. Astfel, mesajul de răspuns din partea PP „Monitorul Fiscal FISC.md” la feedback se va salva și afișa în Profilul Dvs. În cazul expedierii feedback-ului fără a fi autentificat pe portal, mesajul va fi remis la adresa de e-mail.
E-mail *
Stimate utilizator
Pentru îmbunătățiri ulterioare vă îndemnăm să oferiți un feedback cu privire la calitatea și disponibilitatea serviciilor furnizate prin intermediul site-ului web și al interfeței de utilizator comune.
2273 vizualizări
Data publicării:
08 Aprilie /2022 07:56
Catalogul tematic
Asigurare socială de stat | Noutăți
Etichete:
ajutor social | revizuirea drepturilor | proiect de lege
0 comentarii
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.