10
11 2020
414

Aprecierea Ghișeului unic

Implementarea sistemului electronic pentru eliberarea actelor permisive (SIA GEAP), acțiunile pentru stimularea utilizării platformei electronice de către autoritățile emitente, precum și extinderea Proiectului de Ameliorare a Competitivității (CEP II) au fost analizate în cadrul unei ședințe online de către Ministerul Economiei și Infrastructurii cu echipa Băncii Mondiale, comunică MEI.
 
Astfel, SIA GEAP, dezvoltat și implementat cu suportul Băncii Mondiale, vine să materializeze unul din obiectivele promovate de Guvern pentru reducerea poverii administrative și crearea unui mediu de afaceri favorabil, iar odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, importanța Ghișeului unic online a crescut considerabil.

 

De la lansarea sistemului în luna iulie 2018, circa 44% din totalul cererilor depuse sunt aplicate online, ceea ce denotă o solicitare sporită a serviciilor digitale din partea sectorului privat, iar în perioada de pandemie acest indicator s-a majorat până la 70%. Echipa Băncii Mondiale a apreciat progresul înregistrat privind implementarea sistemului electronic pentru eliberarea actelor permisive, menționând că sunt necesare și alte acțiuni pentru promovarea utilizării platformei electronice.

 

De asemenea, în cadrul ședinței s-a discutat despre extinderea Proiectului CEP II. Suportul Băncii Mondiale va permite sprijinirea în continuare a companiilor autohtone cu potențial de export să-și dezvolte capacitățile de producere și să acceseze noi piețe, dar și extinderea serviciilor publice disponibile prin Ghișeul unic. Ca rezultat al demersurilor adresate, Ministerul Finanțelor a susținut extinderea și finanțarea adițională a Proiectului CEP II pe activitățile curente ale proiectului.


via | mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.