06
09 2021
159

BNM majorează rata de bază

Astăzi, 6 septembrie 2021, intră în vigoare decizia Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei privind majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,0 puncte procentuale, care va constitui 4,65% anual. Totodată, se măresc cu 1,0 puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – până la 7,15 și, respectiv, până la 2,15 la sută anual. Norma rezervelor obligatorii rămâne neschimbată.
 
Decizia BNM a fost luată cu vot unanim, considerând presiunile inflaționiste atât din partea ofertei și a cererii agregate, cât și a riscurilor și incertitudinilor cauzate de evoluția situației pandemice.

 

Comitetul executiv a concluzionat că prevalează riscul unui caracter persistent al procesului inflaționist pentru prima jumătate a orizontului de prognoză.

 

Conform estimărilor, presiunile inflaționiste din partea cererii vor continua și în perioada următoare, fiind susținute de majorarea venitului populației (fondului de salarizare, asistenței sociale, remiterilor etc.) și creșterea volumului creditelor de consum și celor ipotecare în contextul condițiilor monetare stimulative, care susțin consumul în detrimentul economisirii.

 

Astfel, decizia BNM are scopul de a atenua presiunile inflaționiste generate de accelerarea cererii agregate interne alimentate de creșterea consumului și de a tempera efectele de runda a doua ale șocurilor de ofertă, pe fundalul majorării prețurilor internaționale și inflației importate.

 

Banca Națională va monitoriza cu precauție și în continuare riscurile externe și interne asociate procesului inflaționist și evoluțiile economiei globale și naționale și, la momentul oportun, va adopta măsurile necesare de politică monetară.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.