09
04 2021
263

BNM menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt

Astăzi, 9 aprilie 2021, în MO a fost publicată Hotărârea nr.60 din 5 aprilie curent a Comitetului executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM),  care a decis să mențină la același nivel rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 2,65% anual. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight (5,15% și, respectiv, 0,15% anual), iar normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă au fost diminuate cu 2,0 puncte procentuale (până la 28,0% din baza de calcul), normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă fiind menținute la nivelul actual de 30% din baza de calcul.
 

Decizia respectivă a fost luată în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului executiv al BNM (ședința anterioară a avut loc la 5 martie, următoarea fiind planificată pentru 30 aprilie) și face parte din șirul de măsuri întreprinse de regulator pentru atenuarea impactului pandemiei și susține relansarea economiei prin impulsionarea cererii agregate, de sprijinire a activității de creditare. Măsurile asigură suficiența de lichidități și contribuie la  diminuarea costurilor creditării, cee ace este important pentru susținerea mediului de afaceri. Sprijinul este necesar și pentru a evita efectul „crowding out” odată cu creșterea cererii de finanțare din partea Ministerului de Finanțe, consideră BNM.

 

Anterior BNM a comunicat că analiza și evaluarea informațiilor asociate lichidității excesive în sistemul bancar, după diminuarea cu 2 p.p. și în luna martie a normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă, nivelul lichidităților s-a majorat până la 7,1 mld. lei la data de 16 martie 2021, însă ulterior s-a diminuat încontinuu si a atins nivelul de 3,4 mld. lei către 5 aprilie. Această diminuare s-a produs, îndeosebi,  pe seama achitării către stat a impozitelor de către agenții economici. Respectiv, regulatorul a decis diminuarea și în luna curentă a normei rezervei obligatorii, venind cu măsurile necesare în susținerea unui sistem bancar viabil și stabil.

Astfel, Banca Națională contribuie la creșterea lichidității băncilor comerciale în creditarea economiei. Sporirea lichidității este necesară și pentru activitatea băncilor pe piața VMS, a căror valoare, prin modificările adoptate la Legea bugetului de stat, a fost majorată cu 608,5 mil. lei – până la 7,358 mld. lei.

 

Conform calendarului publicat, următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 30 aprilie 2021.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.