Știri

Bonul fiscal poate deveni document primar

Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, aici avându-se în vedere Codul fiscal  și Legea contabilității și raportării financiare nr.287/2017, este înregistrat în Parlament. Documentul vine cu propunerea de excludere a sintagmei „L.Ș.” din documente primare de strictă evidență utilizate în activitatea de întreprinzător (inclusiv din facturile fiscale), fiind inclusă prevederea expresă a lipsei necesității de aplicare a acesteia.
 
Încă o propunere ține de acceptarea în contabilitate în calitate de document confirmativ al faptei economice a bonului fiscal emis de către echipamentele de casă și control (ECC) pentru achizițiile achitate cu cardul bancar corporativ. Potrivit proiectului, deși bonul urmează să conțină elementele obligatorii stabilite de alin.(7) din art.11 din Legea nr.287/2017, prin derogare de la acestea bonul nu va conține denumirea, adresa, IDNO-ul al destinatarului documentului, iar pentru persoanele fizice – IDNP (codul personal). Totodată, nu vor fi indicate funcţiile, numele, prenumele şi semnăturile persoanelor responsabile de producerea respectivelor fapte economice.
 
Proiectul stabilește că prevederile descrise supra vor fi aplicate până la 1 ianuarie 2025, intrarea în vigoare a noilor norme fiind preconizată la data publicării legii în MO.
 
Totodată, limita cheltuielilor ordinare şi necesare neconfirmate documentar suportate de contribuabil pe parcursul perioadei fiscale, premise spre deducere în mărime de 0,2% din venitul impozabil, nu va fi luată în considerare în cazul în care cheltuielile achitate sau suportate (exclusiv în cadrul activităţii de întreprinzător) vor fi achitate prin intermediul cardului bancar de plată de afaceri.
 
Autorii proiectului menționează în nota de întemeiere a acestuia că modificările ar schimba în mod substanțial sistemul actual prin care o companie care realizează o vânzare are mai multe procese pentru persoane juridice versus persoanele fizice. Totodată, se urmărește și stimularea eliberării cecurilor emise de ECC și de către persoanele ce practică activitate independentă, ceea ce va asigura, pe lângă încasări suplimentare la buget din contul creșterii veniturilor contabilizate a acestei categorii de contribuabili, la fortificarea formei date de activitate drept o alternativă sănătoasă a patentelor de întreprinzător în comerț.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

2403 vizualizări

Data publicării:

07 Aprilie /2022 11:44

Catalogul tematic

Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

bon fiscal | document primar | proiect de lege | cardurile bancare

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon