16
12 2020
310

Cererea pentru credite noi, în diminuare

Cererea pentru credite este în diminuare, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu referire la situația social-economică de la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Astfel, volumul creditelor noi acordate în primele zece luni a înregistrat o diminuare cu circa 2,7% față de perioada respectivă din anul 2019.
 
Totodată, soldul creditelor neperformante ca pondere în soldul total al datoriei la credite după 2 ani de evoluție ascendentă, înregistrează o tendință de diminuare de la 18,5% în luna noiembrie 2017 (când a fost atins nivelul maxim) până la 8,1% în luna februarie 2020. Accentuarea riscului de neachitare a obligațiilor creditare în rezultatul declarării situației de urgență a determinat majorarea soldului creditelor neperformante până la 8,9% în luna august curent, iar în luna octombrie acesta s-a diminuat până la 8,3%, nivelul înregistrat în luna aprilie 2020.
 
În portofoliul de credite acordate cea mai mare pondere (23,3%) revine creditelor direcționate în sectorul comerț, urmat cu 17,2% pentru procurarea/ construcția imobilului, 16,8% – de consum, 8,6% – pentru agricultură, 8,2% – industria alimentare etc. Cea mai intensă creștere a fost înregistrată la creditele acordate pentru procurarea/construcția imobilului, volumul cărora s-a majorat față de octombrie 2019 cu 28,4%, fapt care se explică inclusiv prin implementarea programului „Prima Casă”.
 
Soldul creditelor în economie a marcat o creştere cu 7,3% faţă de nivelul înregistrat la sfârșitul lunii septembrie 2019, constituind 47,2 mld. lei.
 
Datele publicate mai denotă că soldul depozitelor s-a majorat cu 12%, atingând un volum de 73,3 mld. lei.
 
În același timp, transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în folosul persoanelor fizice din RM sunt în creștere a cincea lună consecutiv.  Astfel, doar în luna octombrie persoanele fizice au transferat din exterior prin intermediul băncilor din RM cu 23,6% mai mult decât în luna octombrie 2019.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.