Știri

Cifra de afaceri în comerțul intern: luna ianuarie 2021

În luna ianuarie 2021 volumul cifrei de afaceri în comerțul cu amănuntul și în comerțul cu servicii prestate populației a sporit, indicând o îmbunătățire a cererii din partea populației, se constată în  Raportul lunar privind evoluția social-economică a Republicii Moldova. Documentul este elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii. Astfel, comerțul intern de bunuri cu amănuntul în perioada de raportare  s-a majorat cu 6,6% (în prețuri comparabile), până la 4,8 mld. lei, iar serviciile prestate populației – cu 8,6% (în prețuri comparabile), însumând 1,7 mld. lei.
 
Totuși, volumul schimburilor comerciale între întreprinderi continuă să scadă, cifra de afaceri în ianuarie 2021 diminuându-se în comerțul de bunuri cu ridicata cu 12,2%  (până la 6,7 mld. lei), iar a serviciilor prestate întreprinderilor – cu 7,3% ( până la 3,1 mld. lei, în prețuri curente).
 
O creștere considerabilă (cu 48,6%) în prima lună a anului curent a înregistrat comerțul cu autovehicule, cifra de afaceri în comerțul, întreținerea și reparația  autovehiculelor și motocicletelor însumând un mld. lei.
 
Conform autorilor raportului, factorii de bază ce au influențat negativ activitatea comercială pe piața internă au fost restrângerea activității unităților comerciale ca urmare a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19 și reducerea activității economice la general. Cu toate acestea, se observă restabilirea treptată a cererii față de bunuri și servicii din partea populației.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Economiei

675 vizualizări

Data publicării:

09 Aprilie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

comerţ intern | raport | cifra de afaceri | ianuarie 2021 | mei | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon