21
04 2021
684

CNAS: persoanele ce muncesc legal în Spania vor beneficia de pensii

Astăzi, 21 aprilie 2021, a demarat cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale între Republica Moldova şi Regatul Spaniei și a proiectului Aranjamentului administrativ pentru aplicarea Acordului. Negocierile sunt desfășurate în perioada 21-22 aprilie 2021 în format online, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale.
 
Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranţi din ambele state care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante. Aranjamentul Administrativ stipulează condiţii şi norme privind implementarea practică a Acordului dintre cele două state, în special, în ceea ce priveşte stabilirea, totalizarea perioadelor de asigurare, precum şi plata pensiilor şi prestaţiilor sociale persoanelor asigurate.

 

Acordul garantează cetăţenilor Moldovei şi cetăţenilor Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal, exercitând în deplină măsură drepturile sale de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu și pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

 

Din delegaţia RM fac parte experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă, precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

 

Amintim, CNAS aplică 14 acorduri în domeniul securităţii sociale bazate pe principii europene de proporţionalitate: cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, în baza cărora beneficiază de prestații sociale stabilite de CNAS 1100 persoane.


via | cnas.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.