19
02 2021
667

CNAS solicită cooperarea angajatorilor

În scopul stabilirii cuantumului pensiei reexaminate foștilor angajați ai întreprinderilor în termenii prevăzuți de legislație, Casa Națională de Asigurări Sociale solicită agenților economici cooperarea operativă a acestora cu CNAS prin prezentarea răspunsurilor la adresări în termeni optimi, pentru a permite pensionarilor să beneficieze de drepturi sociale corespunzătoare activității desfășurate pe parcursul anilor de muncă.
 
Reamintim că, de la 1 ianuarie 2021, se reexaminează pensiile pentru limită de vârstă a beneficiarilor care și-au stabilit dreptul la pensie după 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după ieşirea la pensie de la 7 la 10 ani.

 

Mărimea pensiei obținute după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea venitului asigurat. Precizăm că, din numărul total de cereri depuse (23732), de către subdiviziunile teritoriale ale CNAS, la situația 18 februarie 2021, au fost examinate și aprobate 17298 mii decizii, ceea ce constituie 73%.

În procesul de reexaminare a pensiilor este utilizată informaţia cu privire la contribuţiile de asigurări sociale,  declarată de către angajatori prin intermediul Declaraţiei REV 5 până în anul 2018, iar ulterior – prin intermediul Dării de seamă IPC 18 și IPC21. Un impact semnificativ asupra prestației calculate îl are și informaţia cu privire la perioada de activitate și categoria persoanei asigurate, iar în procesul de prelucrare a informației declarate de agenții economici se constată unele incertitudini. Pentru precizarea datelor care au impact asupra cuantumului prestației calculate beneficiarului, Casele teritoriale de asigurări sociale adresează solicitări foștilor angajatori.

 

Astfel, oferirea CNAS a informației solicitate de la angajatori în termeni optimi va facilita calcularea, dar și cuantumul prestațiilor beneficiarilor.


via | cnas.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.