24
06 2020
587

Contribuțiile la BASS pot fi achitate prin MPay

Casa Națională de Asigurări Sociale continuă extinderea interacțiunea cu cetățenii prin intermediul serviciilor electronice. Astfel, în cadrul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (Serviciul MPay) a fost dezvoltat şi implementat serviciul de achitare a contribuţiilor de asigurări sociale de stat, inclusiv a majorărilor de întârziere şi amenzilor aferente bugetului asigurărilor sociale de stat.
 
Serviciul MPay deține calitatea de mechanism unic de achitare a serviciilor publice, colectare a impozitelor, taxelor, amenzilor, majorărilor de întârziere (penalităților) și altor plăți la bugetul public național cu ajutorul instrumentelor de plată disponibile conform legislației – carduri bancare, terminale de plată, sisteme e-banking și plăți în numerar.
 

CNAS recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor sociale de stat să beneficieze de principalele avantaje ale plăţilor electronice, cum ar fi operativitatea şi confortul oferit utilizatorilor şi să achite plăţile aferente bugetului asigurărilor sociale de stat prin intermediul MPay, în special în perioada de pandemie.

 

Amintim că, CNAS prestează numeroase servicii electronice. Astfel, familiile cu copii pot depune în mod electronic cererea pentru stabilirea următoarelor tipuri de indemnizaţii: 

 

  • unică la naşterea copilului;
  • lunară pentru creşterea copilului (pentru persoanele asigurate) – până la împlinirea vârstei de 3 ani şi până la împlinirea vârstei de 2 ani şi 2 luni;
  • lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani (pentru persoanele neasigurate);
  • paternală;
  • lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină.

 

Încă un serviciu este ACCES CPAS,  prin care fiecare angajat poate verifica virarea plății primelor de asigurare de către angajator. Anume aici, în Registrul de stat al evidenței individuale în sistemul public de asigurări sociale, s-au acumulat informații despre aceste contribuții, începând cu 1 ianuarie 1999.

 

Pe pagina-web a CNAS poate fi accesat ,,Calculatorul vârstei de pensionare” care ajută viitorii pensionari să-şi determine vârsta  necesară de pensionare precum şi data ieşirii la pensie, în special în cazul femeilor, pentru care vârsta de pensionare creşte anual cu 6 luni.

 

,,Statutul certificatului de concediu medical”  poate fi accesat de beneficiarii de indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, iar ,,Calculator pensie” va ajuta persoanele asigurate să calculeze în mod independent care va fi viitoarea pensie, să zicem, după  2, 5 sau 7 ani de muncă, cu un salariu sau altul. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să introduceți datele personale și să specificați experiența de lucru până în 1999.

 

Pentru a determina numărul contului personal de asigurări sociale, a fost elaborat serviciul electronic ,,Extrage CPAS”, utilizat cel mai frecvent de agenții economici. Printr-o altă aplicație, e-Petitii,  de pe site-ul CNAS cetățenii pot depune o petiție on-line.

 


via | cnas.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.