28
03 2022
389

CSE: acceptarea prezenței PAM și evitarea traficului de ființe umane

Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova a aprobat, prin Dispoziția nr. 12 din 25 martie 2022, instituirea în Republica Moldova a prezenței Programului Alimentar Mondial (PAM) și a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în vederea susținerii operațiunilor de urgență pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.
 
În aceeași dispoziție CSE este prevăzut că, recepționarii de ajutoare umanitare, în colaborare cu instituția donatoare, vor asigura pregătirea corespunzătoare a setului de acte pentru importul de ajutor umanitar, după cum urmează:

  1. a) Lista mărfurilor donate, cu indicarea cantității și a prețului acestora;
  2. b) Factura/Proforma;
  3. c) Scrisoarea prin care se indică originea mărfurilor donate și destinația acestora.

 

Totodată, începând cu data de 29 martie, deschiderea Centrelor de plasament temporar pentru refugiați într-o unitate administrativ-teritorială, va fi autorizată de către Agenția Națională Asistență Socială doar la atingerea gradului de ocupare de 90% din capacitatea Centrelor deja create în unitatea administrativ-teritoriala respective, iar începând cu data de 30 martie, în scopul evitării riscurilor legate de traficul de ființe umane, nu este permisă cazarea organizată a refugiaților în centre fără înștiințarea Agenției Naționale Asistență Socială.

 

Pentru înștiințarea ANAS, se va expedia o scrisoare la emailul info@anas.md  sau la numărul de telefon 0800 800 11, cu informarea adresei centrului, numele și telefonul de contact al persoanei responsabile de centru și numărul de persoane cazate la data înștiințării Agenției. Centrele neaprobate care vor funcționa fără înștiințarea ANAS, vor fi închise din oficiu.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.