Știri

CSE: derogări pentru prezentarea dărilor de seamă și achitarea obligațiilor fiscale de către avocați și avocații stagiari

Comisia Situații Excepționale a Republicii Moldova a publicat  Dispoziția nr.7, care a fost aprobată pe data de 4 martie 2022, venind cu  precizări la măsurile specifice în domeniul justiției, aprobate prin Decizia nr.5 a CSE din 2 martie curent.

Astfel, prin derogare de la prevederile art. 695 alin. (2) Cod fiscal, termenul de depunere a declarației cu privire la impozitul pe venit de către avocați și avocații stagiari, precum și termenul de achitare de către aceștia a impozitului pe venit pentru trimestrul I al anului 2022, se extinde până la la data de 25 mai 2022,  prin depunerea unei cereri la Serviciul Fiscal de Stat.

În același timp, prin derogare de la prevederile pct. 1.61 din Anexa nr. 1 din Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, termenul de virare lunară a contribuțiilor de asigurare socială de stat obligatorii de către avocați și avocații stagiari poate fi extins cu 30 de zile de la data încetării stării de urgență,  dar nu mai târziu de 25 mai 2022.

De asemenea, prin derogare de la prevederile art. 22 alin. (1) din Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, plata de către avocați și avocații stagiari a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală poate fi efectuată în termen de 10 zile de la data încetării stării de urgență, dar nu mai târziu de 31 mai 2022.

Amintim, prin Decizia nr. 5 din 02.03.2022, CSE a aprobat suspendarea de drept a examinării de către instanțele de judecată a cauzelor civile, cu unele excepții.

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

1491 vizualizări

Data publicării:

07 Martie /2022 11:00

Domeniu:

Impozitul pe venit | Asigurare socială de stat | Asigurare obligatorie de asistenţă medicală | Avocat

Etichete:

impozit pe venit | declaraţia cu privire la impozitul pe venit | Avocat | asigurare medicala | asigurare sociala

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon