21
01 2022
300

Cuantumul compensației diferenței de preț la energia termică va spori până la 80%

Cuantumul compensării din partea statului a consumului energiei termice în perioada rece a anului va crește de la 67% până la 80% din diferența de preț, iar volumul de energie termică pentru care se efectuează compensarea – de la 1 Gcal la 1,5 Gcal per consumator.

 

Astăzi, 21 ianuarie curent, Parlamentul a aprobat cu 61 de voturi în lectură finală proiectul de lege ce prevede modificarea Legii nr. 192/2021 privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice și a Legii nr. 190/2021 cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului. De compensațiile majorate vor beneficia circa 102 mii de familii care se încălzesc centralizat prin intermediul S.A. Termoelectrica și CET Nord.

 

Conform notei informative a proiectului, pentru majorarea volumului de compensare a diferenței de preț în urma majorării tarifelor la energia termică vor fi necesare mijloace financiare suplimentare de circa 70 mil. lei pentru 3 luni ale anului 2022, în cazul în care tariful actual va rămâne neschimbat.

 

În același timp, proiectul prevede că, la evaluarea eligibilității pentru acordarea dreptului la ajutorul pentru perioada rece a anului nu va fi aplicat scorul indicatorului de bunăstare, ceea ce înseamnă că nu se vor lua în considerare bunurile mobile și imobile pe care le are în proprietate/ folosință familia solicitantă de ajutor. Această facilitate se va acorda în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, prin derogare de la Legea nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social.

 

 

Totodată, în cazul în care familiile solicitante de ajutor social/ajutor pentru perioada rece a anului nu au depus cerere după expirarea termenului pentru care a fost stabilit dreptul la acest ajutor, perioada solicitării se va extinde până la 31 martie 2022, fără a fi necesară depunerea unei noi cereri

 

 

De asemenea, cererile care au obținut decizie de neacordare a dreptului la ajutorul pentru perioada rece a anului (depuse între 1 ianuarie 2022 și până la intrarea în vigoare a noilor prevederi) vor fi reexaminate în mod automat în cadrul sistemului automatizat „Asistență socială”.

 

În acest context, autorul proiectului de lege a menționat că la etapa actuală de ajutorul pentru perioada rece a anului beneficiază circa 220 mii de familii, iar ca urmare a modificărilor propuse numărul acestora ar putea crește la 300 mii.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.