Știri

Decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii va fi redus

Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței plenare din 17 martie în a doua lectură proiectul modificărilor la Legea nr.156/1998 privind sistemul public de pensii, care prevede că coeficientul de indexare a pensiilor constituie rata inflației la sfârșitul anului precedent, exprimată drept creștere a prețurilor de consum în luna decembrie a acelui an față de aceeași lună a anului precedent.
 
Scopul principial al proiectului este asigurarea echității sistemului de pensii prin reducerea decalajului între cele mai mari și cele mai mici plăți sociale. Indexarea anuală conform formulelor aplicate în ultimii ani a condus la o creștere enormă a decalajului în cadrul sistemului, pensia medie pentru limita de vârstă la 1 ianuarie 2022 constituind 2595 lei, iar cea maximă a depășit 120 mii lei. Astfel, proiectul prevede reducerea din acest decalaj în termeni absoluți prin indexarea parțială a pensiilor mai mari decât salariul mediu pe economie în anul 2022.
 
Astfel, în anul 2022 se va indexa doar partea pensiei ce nu depășește salariul lunar mediu pe economie prognozat pentru anul în curs, care pentru anul 2022 constituie 9900 lei. Conform datelor oficiale, din cele 665 mii de pensii aflate în plată doar 9190 depășesc acest plafon depășesc acest plafon (75% – pensii pentru limita de vârstă, 25% – pensii speciale de diferit tip). Respectiv,  sunt mai mari decât salariul mediu pe economie pentru anul curent doar 1,3% din toate pensiile. Totodată, aceste pensii exprimate ca valoare reprezintă 8,3% din fondul de pensii, iar pensia medie pentru această categorie constituie 14711 lei.  
 
Proiectul mai prevede că, din 1 aprilie 2022, cheltuielile de achitare a pensiilor deputaților, membrilor de Guvern, funcționarilor publici, aleșilor locali, procurorilor și judecătorilor și indemnizațiilor lunare viagere acordate judecătorilor și procurorilor vor fi achitate din bugetul de stat. În momentul de față acestea sunt acoperite în proporție de 50% din bugetul asigurărilor sociale de stat și 50% – din bugetul de stat.
 
Totodată, proiectul vine cu propunerea de indexare a ajutorului social similar celui aplicat pensiei. Astfel, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor, Legea nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social va prevedea că venitul lunar minim garantat se indexează în fiecare an, la 1 aprilie. Coeficientul de indexare în ambele cazuri va fi stabilit de Guvern.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova

1171 vizualizări

Data publicării:

18 Martie /2022 07:56

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Noutăți

Etichete:

decalaj | pensii | pensia medie

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon