17
02 2018
15527

Declararea categoriilor persoanelor asigurate în Forma IPC 18 şi Forma DSA 18

Prin ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale nr. 236 A din 13.12.2017, în scopul structurării informaţiei declarate în Darea de seamă privind reţinerea impozitului pe venit a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii calculate Forma IPC 18 (IPC 18), a fost aprobat Clasificatorul categoriilor persoanelor asigurate (în continuare — Clasificator), publicat în Monitorul Oficial nr. 441- 450 din 22.12.2017.

Spre deosebire de Clasificatorul utilizat la completarea declaraţiilor persoanelor asigurate, Forma REV 5, Clasificatorul elaborat în scopul completării IPC 18 include doar acele categorii care la etapa actuală urmează a fi utilizate de către angajatori în procesul de completare a IPC 18. Propunem în continuare o descriere a categoriilor, modul de declarare a cărora în IPC 18 necesită unele explicaţii suplimentare sau diferă de utilizarea acestora la completarea declaraţiei REV 5.
Acest articol este destinat doar pentru utilizatorii abonați

Pentru a vă abona, selectaţi abonamentul:

ELECTRONIC

1299 lei

CLASSIC

1299 lei

PREMIUM

1999 lei

 

14 comentarii

avatar
Intreprinderea individuala care nu are nici un angajat,doar fondatorul,ce prezinta lunar,IPC18 sau DSA18?
avatar
https://monitorul.fisc.md/tax_practice/impozitarea-veniturilor-fondatorilor-intreprinderilor-individuale-si-reflectarea-acestora-in-darile-de-seama-unifcet.html
avatar
Conform Dispozitiei CNAS http://cnas.md/download.php?file=cHVibGljL3B1YmxpY2F0aW9ucy80NTQwNTE0X21kX3BhcmljdWxhcml0YXRpLnBkZg%3D%3D care la pct. 19 spune ca intreprirudtorii individuali, notarii, executorii judecdtoreqti, avocalii, administratorii autorizali, carea au persoanea angajate trebuie sa prezinte IPC18. Daca nu ai angajati — NU TREBUIE!!!
avatar
Bună ziua,

Ați putea preciza, Vă rog,

1. Dacă biroul de mediere este obligat să prezinte declarația IPC 18 în situația cînd:
a) nu are persoane angajate;
b) în cadrul acestuia activează doar mediatorul fondator;
c) mediatorul fondator concomitent este angajat în baza contractului individual de muncă în cadrul altei întreprinderi (persoană juridică), unde se rețin contribuțiile CNAM, CNAS, etc;
d) biroul de mediere nu a contractat lucrări/servicii din care să rezulte obligația reținerii impozitului pe venit la sursa de plată?

2. Apare obligația biroului de mediere să prezinte declarația IPC 18 când se schimbă condițiile prezentate în pct. 1?
avatar
Bună ziua, potrivit SFS, formularul IPC18 exclude excepția formularului IRV, care prevedea că, în situația în care întreprinderea nu a efectuat plăți sau nu are persoane angajate, darea de seamă privind impozitul pe venit nu se prezenta, astfel, e necesar de prezentat, doar că Formularul IPC18, în acest caz, se va prezenta fără completarea tabelului 1 ce ține de impozitul pe venit. Mai multe citiți aici: https://monitorul.fisc.md/editorial/ipc18-data-limita-de-prezentare-a-primului-raport-25-februarie.html
avatar
Buna Ziua. Va rog frumos să precizați ce rapoarte si pina pe ce data se prezinta de către Cabinetul Avocatului, care nu are persoane angajate (din cite eu stiu numai DAJ17.+am auzit ca conform Scrisorii CNAS nr.II-03/10-1444 din 06.02.2018 CAvocatului daca nu are persoane angajate prezinta SFS o Dare de seama odata pe an, pina la data de 15 ianuarie conform formularului care urmeaza sa fie aprobat de Ministerul Finanlelor). Multumesc.
avatar
Bună ziua, această întrebare ține mai mult de CNAS, vă rugăm să precizați la ei!
avatar
Buna Ziua. Dar ce tine de rapoarte, care se depun la SFS de catre Cabinetul Avocatului, care nu are persoane angajate — trebuie de depus IPC 18 sau nu, si daca da, atunci cind? Multumesc.
avatar
Am luat legătura cu cei de la CNAS, dna Clara Sorocean — autorul materialului, solicită să o contactați la nr. de tel — 022 25-76-37, pentru a vă oferi mai multe detalii, deoarce urmează sa fie o formă nouă pentru cazul dat.
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.