Știri

Dezvoltarea regională: competitivitate și dezvoltare economică

Autoritățile intenționează să implementeze un nou concept de dezvoltare regională a Republicii Moldova armonizat la politicile europene din domeniu. Proiectul  de hotărâre pentru modificarea Legii privind dezvoltarea regională  a fost aprobat în ședința Guvernului din 30 septembrie.
 
Astfel, după cum a menționat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, noul obiectiv general al dezvoltării regionale urmărește creșterea competitivității și dezvoltării durabile a fiecărei regiuni, incluzând, spre deosebire de prevederile actuale, toate regiunile, nu doar pe cele mai puțin dezvoltate.

 

Tot în acest context, este prevăzută excluderea normei ce stabilește alocarea în mod prioritar din mijlocele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională a resurselor zonelor defavorizate din regiunile de dezvoltare. Vor fi modificate și obiectivele specifice ale dezvoltării regionale, care se vor axa pe creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiuni, sporirea coeziunii teritoriale și prevenirea excluziunii, asigurarea condițiilor instituționale pentru implementarea unei guvernanțe colective în parteneriat cu sectorul privat și asociativ.

 

Este prevăzută excluderea din responsabilitățile Consiliului regional pentru dezvoltare a evaluării impactului implementării proiectelor și programelor regionale, a principiului parității din condițiile de constituire a Consiliului din motivul modificărilor frecvente ce țin de reorganizarea administrației publice centrale de specialitate. Componența Consiliului se aprobă prin Hotărâre de Guvern și va include miniștri, în funcție de structura Guvernului.

 

Potrivit notei informative, implementarea proiectului nu va necesita alocarea surselor suplimentare din bugetul de stat.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

851 vizualizări

Data publicării:

01 Octombrie /2020 07:59

Catalogul tematic

Noutăți

Etichete:

dezvoltare regionala | proiect de lege | guvern Moldova | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon