23
12 2020
526

Diminuarea taxei pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă

Taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobile, care constituie sursă de finanțare a Fondului de susținere a populației, va constitui în anul viitor 1,5% din venitul obținut din vânzările aferente acestor servicii. În prezent, aceasta constituie 2,5% din venituri. Prevederea este inclusă în politica fiscală și vamală pentru anul 2021 (Legea nr.257/2020), publicată în Monitorul Oficial din 22 decembrie curent. Prevederea va fi pusă în aplicare din 1 ianuarie 2022.

 

Reamintim că Fondul de susținere a populației, potrivit Legii 827/2000, pe lângă taxa pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă, mai este format din: taxa de portabilitate, taxa aeroportuară, transferurile obținute din plata suplimentară obligatorie în cuantum de 0,1% din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine în numerar și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar la casele de schimb valutar și la bănci, sponsorizări și alte încasări care nu contravin legislației.

 

Amintim, taxă pentru prestarea serviciilor de telefonie mobilă este achitată de operatorii pe piață și a fost introdusă în anul 2000, fiind considerată drept o „taxă de lux”.

 

Estimările anterioare denotă că sumele anuale achitate anual drept taxă se cifrează la 80 mil. lei și sunt o sursă importantă de suplinire a Fondului de susținere a populației. Totodată, de mai mulți ani asociațiile de business solicită autorităților moldovenești anularea taxei respective, ținând cont de faptul că telefonia mobile deja nu mai este un lux, fiind accesibilă pentru diferite categorii de consumatori, inclusiv pentru beneficiarii plăților din Fondul de susținere a populației.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.