16
07 2020
950

„e-Autorizație transport”, lansat

Începând de astăzi, 16 iulie 2020, operatorii din transport și întreprinderile ce desfășoară activități conexe transportului rutier vor putea obține autorizațiile online. Agenția Națională Transport Auto, cu suportul programului USAID „Reforme structurale în Moldova”, a lansat sistemul informațional ”e-Autorizație transport”. La evenimentul online au participat Prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean, Directorul Programului USAID Reforme Structurale, Douglas MUIR, E.S. Ambasadorul SUA în RM, Dereck J. Hogan și reprezentanți ai domeniului transportului rutier.
 
Astfel, solicitarea, repartizarea și evidența actelor permisive pentru efectuarea transportului rutier devine mai simplă și mai accesibilă, reprezentanții companiilor vor fi scutiți de vizitele la sediul ANTA și vor dispune de mai multă comoditate în utilizare.
 
„e-Autorizație transport” a substituit sistemul utilizat anterior printr-o soluție electronică modernă automatizată. Validarea datelor prezentate de operator va avea loc operativ, iar procesarea se va efectua fără necesitatea prezenței fizice a deponentului.
 
Totodată, procesarea automată va exclude riscul fraudărilor și falsificărilor, iar reprezentantul companiei se va deplasa la sediul Agenției o singură dată – pentru a primi autorizația.
 
În același timp, cu implementarea sistemului vor fi reduse o serie de cheltuieli de gestionare a procesului de lucru, vor fi evitate erorile mecanice în completarea datelor, iar documentele emise vor fi stocate instant în arhivă.
 
Prim-ministrul,  Ion Chicu,  a menționat că lansarea acestui sistem este doar o primă etapă din acel plan de transpunere online și a altor servicii și activități legate de transport, cum ar fi: e-bilet, e-tiket, autotest, monitorizare GPS, platforma de analiză și raportare etc.
 
Sistemul informațional ”e-Autorizație transport” constituie o soluție din categoria Guvern către cetățean și Guvern către business, ce are drept scop tranziția de la procesele manuale către cele digitale și diminuarea intermediarilor în procesul de interacțiune a operatorilor de transport rutier cu Agenția Națională Transport Auto.  Diminuarea proceselor și eliminarea intermediarilor este, de fapt, un aspect necesar în contextul acestei pandemii, deci, acest sistem va soluționa inclusiv probleme cauzate de pandemie, a remarcat premierul.
 
La rândul său,  E.S. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a menționat că inițiativa reprezintă rezultatul colaborării de mai mult de un an între Agenție, MEI și USAID. Sistemul este o dovadă a succesului acestei colaborări și un pas major în activitatea ANTA.
 
De fapt, Republica Moldova era ultima țară din Europa care practica depunerea cererilor pentru obținerea autorizațiilor de transport pe suport de hârtie. Sistemul va contribui la creșterea exporturilor și a bunăstării cetățenilor, a mai spus Ambasadorul.
 
Lansarea sistemului a constituit o prioritate a Ministerului Economiei și Infrastructurii, a menționat ministrul Sergiu Răileanu.
 
Este un instrument digital capabil să creeze o nouă infrastructură funcțională pentru transportatori. Instrumentul vine ca răspuns la necesitățile agenților economici, simplifică procedurile și reduce la maxim cozile de la ghișee, fapt important în această perioadă. Sistemul va face activitatea ANTA mai transparentă, mai eficientă și mai riguroasă, a subliniat ministrul.
 
Directorul programului USAID Reforme structurale, Douglas Muir, a explicat că lansarea acestui sistem a solicitat o perioadă mai mare de timp, deoarece a fost interconectat cu mai multe sisteme guvernamentale.
 
Noi am reușit să elaborăm un sistem care are la bază experiența internațională și, în mod special, standardele european, a menționat directorul programului.
 
Drumul a fost îndelungat și cu obstacole, dar în final am reușit să facem un lucru eficient și util, care va fi apreciat de  toți cei care au tangență cu domeniul transport auto. Implementarea sistemului va permite înlocuirea sistemului învechit care a cauzat mai multe probleme agenților economici, fiind netransprent și neechitabil, a menționat directorul ANTA, Igor Guja, directorul ANTA.
 
Astfel, sistemul va asigura formarea resurselor informaționale de stat în domeniul transportului rutier de marfă și pasageri, o comunicare rapidă între participanții sistemului prin utilizarea canalelor de comunicații sigure și protejate, precum și un control al accesului utilizatorilor de date. De asemenea, acesta va permite asigurarea veridicității, securității și confidențialității maxime a datelor prelucrate.
 
Sistemul ”e-Autorizație transport” poate fi accesat la adresa www.eat.anta.gov.md.
 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.