16
09 2021
265

e-TAXCON'21: prima zi a conferinței

Astăzi, 16 septembrie 2021, are loc prima zi a conferinței fiscale e-TAXCON'21. Evenimentul este organizat de Camera Americană de Comerț din Moldova (AmCham), în parteneriat cu Camera Consultanților Fiscali din România. P.P. ”Monitorul fiscal FISC.md” este partenerul informațional al evenimentului.

Astfel, în prima zi a conferinței, cei circa 500 de participanți au oportunitatea de a participa la sesiuni în cadrul cărora vor fi discutate aspecte ce vizează politicile fiscale și efectul macroeconomic al acestora, efectele fiscale ale unei societăți digitale fără numerar, dar și munca de la distanță și provocările fiscale asociate acestui fenomen.

Ministerul Finanțelor este antrenat pe deplin în procesul elaborării politicii fiscale și vamale pentru anul 2022. În același timp, autoritatea și-a propus ca până în luna mai anul viitor să definitiveze documentul politicii fiscale și vamale pentru anul 2023, ceea ce va simplifica planificarea bugetară, a informat ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. Totodată, ministrul a menționat despre necesitatea revizuirii sistemului facilităților fiscale, alinierea la directivele UE în materie de TVA și accize, precum și oferirea măsurilor concrete pentru dezvoltarea sectorului privat.

La rândul său, Mila Malairău, directorul executiv al AmCham Moldova, a trecut în revistă principalele obiective ale comunității pe care o reprezintă în partea ce ține de conlucrarea cu factorii de decizie, printre acestea fiind discuții privind abordarea transparentă a controalelor fiscale, garantarea unui sistem fiscal echitabil pentru activitatea nerezidenților, predictibilitatea cadrului normativ și alte aspecte.

Tot în cadrul primei zile a conferinței, șeful direcției politici fiscale și vamale din cadrul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, s-a referit la cooperarea dintre stat și mediul de afaceri, care este o componentă importantă pentru creșterea economică.

De asemenea, în cadrul primei zile a conferinței e-TAXCON'21, Sergiu Arhirii, șeful Direcției generale conformare, Serviciul Fiscal de Stat, a vorbit despre comerțul electronic din perspectiva administrării fiscale.

Potrivit reprezentantului SFS, înțelegând importanța și potențialul comerțului electronic și extinderea rapidă care o înregistrează la nivel internațional și național, obiectivul strategic pentru Serviciul Fiscal de Stat este informarea și educarea contribuabililor la respectarea prevederilor legislației fiscale, tratarea corectă acestora.
Prezentarea domnului Sergiu Arhirii poate fi consultată aici. 

Mâine, 17 septembrie, în cea de-a doua zi a evenimentului, începând cu ora 09.30, participanții vor avea ocazia să asiste la paneluri dedicate activității nerezidenților. Programul conferinței poate fi vizualizat aici.

Aceasta este a doua ediție a e-TAXCON. Prima ediție, ce s-a desfășurat anul trecut, a reunit peste 400 de participanți din 8 țări, cu speakeri din SUA, România, Marea Britanie, Germania, Suedia, Italia etc.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.