Știri

eCO, lansat

Certificatul de Origine Electronic – eCO este un nou serviciu digital prin intermediul căruia, începând cu anul viitor, vor fi emise în mod electronic certificatele de origine nepreferențiale a fost lansat astăzi, 30 noiembrie 2021, de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI) cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.  Serviciul are ca scop facilitarea procedurilor de comerț internațional pentru exportatori, care vor beneficia de o procedură mai simplă și operativă de confirmare a originii produselor.
 
După cum a menționat Sergiu Harea, președintele CCI, solicitarea certificatului de origine este unul din cele mai accesate servicii  de către antreprenori. Anual, sistemul cameral împreună cu cele 9 oficii teritoriale, eliberează peste 13 mii astfel de certificate.
 
În conformitate cu Legea nr. 393/1999 cu privire la Camera de Comerț și Industrie, CCI este instituția responsabilă de eliberarea acestor certificate în conformitate cu standardele internaționale. Emiterea certificatelor în format electronic va permite un nivel mai înalt de securitate, va optimiza cheltuielile și timpul pentru agenții economici care vin să solicite certificatele de origine ce sunt parte integrantă a comerțului internațional. CCI va facilita, inclusiv cu taxe mai mici, obținerea certificatului, stimulând antreprenorii să utilizeze în comerțul internațional certificatele electronice.
 
Președintele CCI a asigurat că nu vor fi admise riscuri de neacceptare a certificatelor emise în format electronic de către autoritățile din alte țări, dat fiind faptul că sistemul va fi adaptat la cerințele internaționale, urmând a fi operate modificări și la nivel legislativ. Totodată, în viitorul apropiat urmează a fi organizate sesiuni de instruire privind utilizarea noului serviciu, atât pentru angajații CCI, cât și pentru agenții economici.
La rândul său, Milo Stevanovich, directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a declarat că lansarea acestui sistem reprezintă încă un pas din eforturile de automatizare a activităților derulate în cadrul programului în țara noastră.
Republica Moldova se alătură celor 27 de țări care utilizează sistemul electronic în eliberarea certificatelor de origine. Conform procedurilor noi, solicitanții certificatelor vor beneficia de facilități la solicitare, obținere, prezentare și verificarea lor de către autoritățile relevante. Sistemul va aduce beneficii întregului lanț de emitere și circulație a certificatelor, a menționat directorul Programului.
 
Potrivit acestuia, cele mai mari avantaje oferite de noul serviciu  sunt  transparența mai înaltă a procesului de emitere a certificatelor, creșterea productivității, minimizarea inexactităților de date, reducerea corupției și, cel mai important, agenții economici vor putea accesa serviciul timp de 24 de ore pe zi și 7 zile pe săptămână.
 
La momentul de față serviciul este accesibil din pagina de start a CCI (www.chamber.md), iar ulterior va fi integrat pe noua platformă de servicii digitale a CCI www.client.chamber.md și va permite depunerea cererilor și recepționarea certificatului electronic la distanță. Platforma prevede și verificarea valabilității certificatului online, ceea ce asigură o securitate sporită a documentelor în tranzacțiile economice externe. Certificatul electronic va putea fi obținut după depunerea cererii de obținere, achitarea serviciului solicitat (acesta este integrat cu sistemul guvernamental de plăți MPay), după care urmează eliberarea avizului și verificarea certificatului.
 
Certificatele de origine nepreferențiale sunt solicitate de partenerii comerciali și autoritățile vamale ale țărilor importatoare, în vederea verificării provenienței bunurilor.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei

1076 vizualizări

Data publicării:

30 Noiembrie /2021 09:00

Domeniu:

Servicii electronice | Noutăți

Etichete:

certificat de origine | eCO | CCI | format electronic

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon