23
01 2017
989

Efectele aplicării prevederilor privind accizele reduse

În primele 20 de zile ale anului, aproape trei mii de mașini cu numere străine, care au fost introduse în țară până la data de 1 noiembrie 2016, au fost vămuite cu plata accizelor de 30% din cota stabilită pentru anul 2016. Prin urmare, au fost colectate aproape 50 de mil. lei din taxe. Datele au fost prezentate de Serviciul Vamal. Potrivit cifrelor, cele mai multe autoturisme, care au fost supuse vămurii, au fost cele importate din Lituania și Bulgaria – 622 și, respectiv, 608. Chiar dacă numărul unităților de trasport importate din Lituania este mai mare, cei mai mulți bani colectați din taxe au fost de pe urma mașinilor din Bulgaria. Mai exact, statul a câștigat peste 15 mil. lei în urma vămuirii mașinilor cu numere bulgărești și peste 13 mil. lei de pe urma celor cu numere lituaniene. La posturile vamale din țară au fost vămuite și 231 de autovehicule aduse din Franța, care au adus la bugetul de stat peste 4,5 mil. lei. Alte 145 de autovehicule, care au fost supuse vămuirii au fost aduse din Germania, 115 din România și 112 din Italia. De aici, la bugetul de stat s-au acumulat peste cinci mil. Lei. Potrivit datelor prezentate de Serviciul Vamal, au fost vămuite și autovehicule din Statele Unite ale Americii, Puerto Rico, Coreea de Sud sau Libia. De la începutul acestui an, au fost supuse vămuirii doar 24 de mașini cu numere de înmatriculare în stânga Nistrului. În total, de la proprietarii autoturismelor au fost colectate taxe în valoare de peste 600 mii lei. Reiterăm, că, în perioada 1 ianuarie – 1 aprilie, moldovenii, care dețin în proprietate mașini înmatriculate în alte state și care au fost introduse în Republica Moldova până în data de 1 noiembrie 2016, își pot înregistra autovehiculele în țară, indiferent de termenul de exploatare. Pentru vămuirea unităților de transport, proprietarii acestora trebuie să prezinte următoarele acte:
  • paşaportul tehnic al mijlocului de transport;
  • documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele);
  • certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender.
Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din raioanele din stânga Nistrului este necesară prezentarea în original a tuturor actelor în baza cărora mijlocul de transport a fost introdus în Republica Moldova.

via | www.bizlaw.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.