26
08 2020
530

„Energia verde” va veni la Bulboaca, Cărpineni și Nisporeni

Trei parcuri solare fotovoltaice cu o capacitate totală de 28 MW vor fi construite în Republica Moldova. Proiectul planului investițional a fost prezentat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, în cadrul unei vizite de lucru la cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Fly Ren, fiind discutate cu administrația companiei despre capacitățile de producere a parcului, problemele și impedimentele cu care se confruntă entitatea la momentul actual.
 
Potrivit reprezentanților Fly Ren, parcul solar are o capacitate de 1MW și este situat pe o suprafață de aproximativ 2 ha. Pe teritoriul acestuia sunt amplasate circa 3700 de panouri solare, care pe parcursul unui an calendaristic generează 1,2 mil. kWh. În perspectivă compania intenționează să construiască încă trei parcuri fotovoltaice: la Bulboaca, Cărpineni și Nisporeni.

 

Republica Moldova trebuie să dezvolte sursele alternative de energie, să valorifice potențialul în sectorul energiei regenerabile. Acest obiectiv poate fi atins prin implicarea activă a mediul de afaceri în noi proiecte de energie regenerabilă.  Construcția a încă trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de circa 28 MW va crește capacitatea de producere a energiei regenerabile pe piața națională”, a declarat Sergiu Railean.

 

Ministrul Railean a vizitat și Centrul de preluare a apelurilor de urgență al Serviciului 112 din comuna Băcioi amplasat în apropierea parcului solar, fiind primul Centru de preluare a apeluri din Europa, care este alimentat 100% cu „energie verde”.

 

Circa 85% din energia regenerabilă produsă de parcul fotovoltaic este livrată furnizorului central de energiei electrică S.A. „Energocom”.


via | mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.