Știri

Evoluția prețurilor la produse și servicii în luna martie 2021

Preţurile medii de consum în luna martie curent faţă de luna precedentă au crescut cu 0,96%, creșterea fiind determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,56%, la mărfurile nealimentare cu 0,98% și la serviciile prestate populației cu 0,09%, comunică Biroul Național de Statistică.
 
Astfel, în luna martie faţă de luna februarie au crescut preţurile la ulei de floarea soarelui – cu 7,2%, legume proaspete – cu 6,4%, cartofi – cu 5,4%, fructe proaspete – cu 3,2%, făină de grâu – cu 1,9%, crupe – cu 1,8%, pește proaspăt sau refrigerat – cu 1,3%, carne, preparate și conserve din carne – cu 1,2%. Totodată, cu 5,7% au scăzut prețurile la ouăle de găină, iar la brânza de vaci, legume congelate, cacao și praf de ciocolată – cu până la 0,1%.
 

La mărfurile nealimentare în această perioadă au fost înregistrate creșteri de preț mai accentuate la combustibili și carburanți – cu 5,0%,  echipamente de procesare a informației, medicamente, echipamente de telefonie mobilă, detergenți, utilaje mari și tehnică pentru grădină, utilaj mecanic mic de uz casnic, aparate de aer condiționat, țigări cu circa 1,7%. Concomitent, în luna martie au fost reduse prețurile la îmbrăcămintea și încălțămintea de iarnă și cărbune de pământ cu 0,4%.

 

În același timp, pentru serviciile prestate populaţiei a crescut prețul la serviciile transportului aerian de pasageri (cu 1,7%), însă au fost reduse costurile la serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe (cu 1,1%), la serviciile de turism peste hotarele țării și serviciile hoteliere (cu câte 0,4%).

 

În luna martie 2021 inflaţia anuală a constituit 1,49%.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD"

671 vizualizări

Data publicării:

13 Aprilie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

preţuri | martie 2021 | BNS | monitorul.fisc.md | inflatia

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon